NASA ontdekt kunstmatige bubbel om de aarde gemaakt door mensen

Nu aan het lezen

De mensheid heeft per ongeluk een beschermende bubbel om de aarde gemaakt

De mensheid heeft per ongeluk een beschermende bubbel om de aarde gemaakt

Mensen zeggen wel eens dat je in een bubbel leeft. Nu kun je zeggen dat dat ook echt klopt. En zij leven er ook in. Wij allemaal eigenlijk. Waarom? Omdat de mensheid per ongeluk een beschermende bubbel om de aarde heeft gemaakt, meldt NASA.

Twee ruimtesondes van NASA hebben een kunstmatige bubbel rond de aarde gedetecteerd. Het blijkt te gaan om een beschermende barrière rond de aarde te zijn, die ons beschermt tegen ruimteweer dat mogelijk gevaarlijk kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan zonnevlammen. De bubbel is misschien een beetje dubbelop: we hebben er namelijk al een magnetosfeer die gevormd wordt door zonnewinden.

Deze kunstmatige bubbel is er echter niet altijd. Hij ontstaat als je praat met onderzeeërs die vlakbij het oppervlak van de oceaan liggen. Die communicatie zorgt voor lage frequentiegolven, die we ook wel VLF noemen. Een deel van die golven gaat de atmosfeer in (en reist soms zelfs verder), waar ze soms kunnen zorgen voor een barrière. De bubbel is te zien door ruimteschepen die rond de aarde draaien.

Hoewel deze bubbel ons beschermt, betekent dat niet dat technologie de aarde veiliger of beter maakt. We hebben in een relatief korte tijd de aarde redelijk weten te verwoesten met onze technologie. Het klimaat verandert, het poolijs smelt en rivieren drogen op. Dat we nu iets hebben gemaakt dat de planeet daadwerkelijk beschermd, is dus eigenlijk het gevolg van een flinke dosis geluk.

Stralingsbanden

De bubbel werd ontdekt door twee ruimtesondes die in 2012 de lucht in werden gestuurd om de Van Allen stralingsbanden te onderzoeken. Dat zijn twee ringen met geladen deeltjes die rond de aarde zweven. Ze worden op hun plaats gehouden door het magnetische veld van de aarde. Volgens onderzoekers zit de buitenste rand van de kunstmatige bubbel op bijna dezelfde plek als de binnenste rand van de Van Allen-banden.

Die rand van de Van Allen-banden zit veel verder weg dan in de jaren ’60, toen er minder VLF-verzendingen waren. Wetenschappers vermoeden dan ook dat de stralingsbanden veel dichter bij de aarde zouden staan als we geen VLF gebruiken.

Hoe dan ook: de bubbel laat zien dat wij als mensheid bestaan. Het is een kleine afdruk die wij achterlieten in het universum. Opvallend genoeg probeerde het Amerikaanse leger in de jaren ’60 zelf een kunstmatige bubbel te maken, door miljarden dunne koperen draden de ruimte in te sturen. Daarmee zouden de communicatiesystemen van het land beschermd moeten worden. Helaas voor hen werkte dat niet. Maar nu weten we dus hoe het wel moet: met een beetje hulp van het universum zelf.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.