Nu aan het lezen
Zorgverzekeraar Menzis bracht afgelopen week naar buiten dat zij depressies voortaan resultaatgericht willen gaan vergoeden. Dat wil zeggen: hoe beter het gaat met de patiënt, hoe hoger de vergoeding zal zijn. Daarbij geven zij ook aan: hoe zwaarder de depressie, hoe groter de beloning.
Volgens Menzis moet dit plan ervoor zorgen dat niet alleen de makkelijke patiënten worden behandeld. “Zware patiënten zijn voor de specialist een grotere uitdaging en hij wordt dan ook zwaarder beloond bij goed resultaat”, aldus de zorgverzekeraar. Het resultaat wordt vervolgens gemeten op klachtvermindering, kwaliteit van leven en tevredenheid van de patiënt. En toch lijkt niet iedereen achter dit nieuwe plan te staan.
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVnP) laat weten dit plan ‘zeer gevaarlijk’ te vinden. Menzis zegt zelf dat deze maatregel al bestaat voor bijvoorbeeld een heupoperatie. Damiaan Denys, voorzitter van de NVvP vindt dat je de behandeling van een heupoperatie absoluut niet kunt vergelijken met de behandeling van een depressie.
“Het zou een verstandige maatregel zijn als iemand mij kon vertellen hoe een depressie ontstaat, bij wie, hoe ernstig die wordt en hoelang een behandeling gaat duren. Maar die kennis is er gewoon niet.” Hij laat ook weten dat geestelijke hulp niet thuis hoort in de wereld van commercie.
Het landelijke platform van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg Mind vindt het goed dat er naar de uitkomst van behandelingen wordt gekeken, maar heeft ook kritiek. Zij laten weten dat er een risico is dat patiënten buiten de boot zullen vallen als er alleen gekeken wordt naar de kosten.
Daarnaast is het volgens VU-hoogleraar klinische psychologie Pim Cuijers lastig om te zeggen of een patiënt opknapt door een behandeling. Hij laat weten dat er veel mensen zijn die spontaan opknappen en dat het dus niet te berekenen is.
Ook op Twitter is er een hoop commentaar op het nieuwe plan van Menzis. Het is natuurlijk de vraag of er iets met deze kritiek gedaan zal worden.
Lieve @Menzis ik heb dysthymie, ofwel chronische depressie sinds m'n achtste. Ik ben nu 23. Mijn depressie gaat nooit over, maar therapie heeft ervoor gezorgd dat ik beter kan dealen. Zonder therapie was ik nu dood. Al jaren. Jullie policy verandering gaat levens kosten.
— *sounds of distress* (@hewhoprevails) August 13, 2018
Dit is de bloody limit! Wij werken keihard in de GGZ om mensen te helpen. Je moet ons méér betalen als dat niet lukt, want dan werken we nóg harder. Wat komt hierna; arts niet uitkeren als patient overlijdt aan kanker? Beroerde 1 april, @menzis Ik hoop dat iemand jullie opheft. https://t.co/CtUGBQCii9
— Mereldev (@mereldev) August 13, 2018
Volgens mij gaat dit in tegen de wet die zegt dat artsen inspanningsplichtig zijn en niet resultaatplichtig. Al met al geen goede ontwikkeling… https://t.co/AreYHVXn0c
— Bertho Nieboer (@DokterBertho) August 13, 2018
Levensgevaarlijke cocktail, zorgverzekeraar Menzis die wil bezuinigen op GGZ zorg en behandelaars afrekent op resultaten. Ware woorden Pim #Cuijpers. Ernstig zieke GGZ patiënt dreigt kind van de rekening te worden. Patiënten zijn geen afrekenmodellen. https://t.co/ZKgucR5num
— Henk van Gerven (@HenkvGerven) August 13, 2018
Wat Menzis moet weten:
Depressies zijn dodelijk. Ze kunnen leiden tot suïcides. Suïcidecijfers zijn al door het dak geschoten.
De GGZ moet toegankelijker, niet "goedkoper." Deze nieuwe insteek gaat levens kosten, niet redden.
— Jason (@JasonErvD) August 13, 2018
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.