Nu aan het lezen
In tegenstelling tot veel andere landen, nodigt Canada duizenden Syrische vluchtelingen uit om naar het land te komen. Ze doen er alles aan om hun land zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Er zijn zelfs groepen in Canada die om meer vluchtelingen vragen en wachten totdat ze een vluchteling in hun huis kunnen opnemen. In Nederland denken de meeste mensen hier tegenovergesteld over. De politiek maakt Nederland zelfs onaantrekkelijk voor vluchtelingen. Waarom nemen we Canada niet als voorbeeld als het om de opvang van vluchtelingen gaat?
Canadezen blijven zich aanmelden om een vluchteling te helpen. Er wordt zelfs geprotesteerd voor het parlementsgebouw om meer vluchtelingen naar het land te halen. “Canada’s multiculturele samenleving en het feit dat we eigenlijk allemaal immigranten zijn, maakt de wil om de vluchtelingen te helpen zo groot”, zegt Laurie Fraser van een talenschool voor vluchtelingen, tegen de NOS. “De wachtlijst voor vrijwilligers die willen helpen is langer dan de lijst met vluchtelingen.”
Afgelopen februari werd in Canada de hashtag #WelcomeRefugees ingevoerd. De overheid is druk bezig om vliegtuigen in te zetten om Syrische vluchtelingen naar Canada te brengen. Ook richt de overheid een website op waar Canadezen precies kunnen zien wat de vorderingen zijn. Hoeveel vluchtelingen zijn er in Canada? Hoeveel mensen wachten op een verblijfsvergunning? Wat het is volgende doel? Canadezen kunnen zich hier aanmelden om te doneren, helpen of sponsor te worden. Het doel was om eind februari 2016 25.000 vluchtelingen naar het land te hebben gebracht.
Natuurlijk is niet heel het land bij met de vriendelijke woorden over vluchtelingen. Er werd een petitie opgezet om de 25.000 vluchtelingen tegen te houden. Het doel was om 50.000 handtekeningen binnen te krijgen. Uiteindelijk hebben 48.645 mensen de petitie ondertekend. Weinig, als je na gaat dat Canada 35 miljoen inwoners heeft.
Het doel werd gehaald. 25.000 asielzoekers lijkt in aantallen veel, maar als je dit doorberekent op het aantal inwoners, dan is het 1 vluchteling op 1400 Canadezen. In Nederland hebben in 2015 volgens VluchtelingenWerk Nederland 43.093 mensen asiel aangevraagd. Dat is 1 vluchteling op de 394 Nederlanders. Het grootste deel van de asielzoekers komt uit Syrië. Verder komen er vooral Eritreeërs en ‘Staatslozen’ naar Nederland. Hier wordt ook nog een deel van teruggestuurd. Zo kregen onder andere 440 Oekraïners, 315 Albanezen en 260 Mongoliërs een negatief advies.
Canadezen beschouwen zichzelf dus als immigranten van hun land. Lange tijd stonden wij bekend als het land waar verschillende samenlevingen in vrede naast elkaar konden leven. We leefden langs elkaar, maar wel met elkaar. De echte Canadees mag dan niet bestaan, maar bestaat de echte Hollander nog wel? De kaasboer zit naast de Turk en het Albert Heijn naast de Chinees. En kijk één keer naar de maaltijd die vanavond op je bord ligt. Grote kans dat dat eerder pasta dan boerenkool is.
Vluchtelingen die in Canada komen worden meteen opvangen en voorbereid op het Canadese leven. Eind van maart van dit jaar werd bekend dat het land nog eens 10.000 vluchtelingen zal over laten vliegen. De Verenigde Staten zijn hier niet blij mee. Volgens sommige Amerikanen zouden ze de grens over steken en zo zou IS wel heel makkelijk hun land kunnen bereiken. En dat maakt het allemaal wel very, very scary.
“Dus daarom beslissen we om de andere 49.999 mensen niet te helpen, omdat er één slechte tussen zit?”, zegt een Canadese gast tijdens The Daily Show. “Dat is niet hoe wij er naar kijken.”
Zoals we niet alle Syriërs de schuld geven voor die ene Syriër. Geven we ook niet alle Amerikanen de schuld voor Donald Trump.
Canadezen zien vluchtelingen niet als een probleem, ze zien het als hun menselijke taak om anderen in nood te helpen. Door deze mensen goede opvang te bieden, soms zelfs in huis te nemen, taallessen aan te bieden en er voor te zorgen dat ze gelijk worden behandeld, zullen deze mensen eerder in de samenleving opgenomen worden. De Canadese minister-president Justin Trudeau moedigt het ontvangen van vluchtelingen alleen maar aan. Toen hij de eerste vluchtelingen op het vliegveld verwelkomde zei hij: “We laten zo de wereld zien hoe we onze harten moeten openen en mensen verwelkomen die uit extreem moeilijke situaties moeten vluchten.”
“Deze avond stappen ze het vliegtuig uit als vluchtelingen, maar ze lopen deze terminal uit als permanente inwoners van Canada. Met sociale verzekeringsnummers, zorgpassen en met de mogelijkheid om Canadees te worden.”
We beschuldigen onze bondgenoten aan de Middellandse Zee er vaak van te trots te zijn. Dat nationalisme, daar zijn wij Nederlanders veel te nuchter voor. Maar man, dan hebben we echt een spiegel nodig. Het is fijn om als Nederlander te trots zijn op ons kleine landje en dat we dit graag met z’n allen willen beschermen. Maar hoe realistisch is dit? Is dit land echt van óns?
We zouden het onszelf toch een stuk makkelijker maken als we zouden zeggen dat dit land niet van óns is. Ja, onze regels gelden hier. En ja, we hebben nog steeds vrijheid van meningsuiting. Maar als we ons land niet zouden afbakenen – het is namelijk al klein genoeg – voor alleen Nederlanders of mensen uit Westerse landen.
En als we nou de regeling die Canada heeft opgesteld, ook in Nederland zouden toepassen. Dat we een zorgverzekering, goede huisvesting en taallessen meteen bij aankomst aanbieden. Dan ben ik ervan overtuigd dat deze mensen op een gegeven moment ook iets voor ons terug kunnen doen en dat we zo een samenleving kunnen creëren waarin we op elkaar kunnen vertrouwen. En wie weet ligt er over een tijdje in plaats van pasta, Maneeash op je bord.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.