Goed nieuws voor Foodies: Netflix maakt 3 nieuwe seizoenen Chef's Table - Vance

Nu aan het lezen

Goed nieuws voor Foodies: Netflix maakt 3 nieuwe seizoenen Chef’s Table

Goed nieuws voor Foodies: Netflix maakt 3 nieuwe seizoenen Chef’s Table

Foodp0rn liefhebbers weten precies waar ik het over heb als ik zeg dat Chef’s Table misschien wel het mooiste televisieprogramma is dat er ooit over eten werd gemaakt. En er is goed nieuws voor de liefhebbers van de populaire documentairereeks op Netflix: De zender heeft namelijk aangekondigd in elk geval nog 3 nieuwe seizoenen van de show te gaan maken.

In Chef’s Table volgt de kijker een uur lang één van de beste chefkoks ter wereld. We zien waar de chef zijn of haar ingrediënten, inspiratie en drive vandaan haalt en hoe er in het restaurant wordt samen gewerkt. Maar hoogtepunt van de show zijn de HD shots, up close & personal, van de wonderlijke culinaire creaties die uit het brein van deze masterminds ontspruiten.

chef_pds_006_h chef_pds_025_h-copyChef’s Table wordt gemaakt door filmmaker David Gelb, die wereldberoemd werd met zijn documentaire Jiro dreams of Sushi. Alhoewel de afleveringen van Chef’s Table maar een klein uurtje duren, wilde hij met de serie diezelfde documentairestijl hanteren. Zo koos hij er bijvoorbeeld voor om geen presentator te kiezen voor het programma. “De chefs in deze serie zijn zo bijzonder, dat ze hun eigen verhaal vertellen”. Wanneer er toch gaten in de dialoog dreigen te vallen, vullen mensen in de omgeving van chef het verhaal soms aan in interviewfragmenten.

Het eerste seizoen van Chef’s Table was een enorm kijkcijfersucces, met name door de uitmuntende productiewaarde van het beeldmateriaal. Voor de bezitters van een splinternieuwe 4K televisie zou de serie eigenlijk verplichte kost moeten zijn, de kwaliteit van de beelden is zo oogstrelend dat je je nieuwe televisie haast zult willen opeten. Maar minstens net zo aantrekkelijk is het bijzondere inkijkje in het leven van de vaak vrij eigenzinnige en gedreven chef’s die in deze serie de hoofdrol spelen. De filmmakers slagen er op zeer knappe wijze in om in nog geen uur tijd een op de huid portret neer te zetten van de meest bijzondere personages uit de culinaire wereld.

download

Schermafbeelding 2016-03-09 om 11.52.59

Natuurlijk is het voor de filmmaker essentieel om daarbij enkel mensen voor de camera te zetten die die hoge cinematografische verwachtingen kunnen waarmaken. Tijdens de gesprekken die hij on-camera met de chefkoks voert stelt Gelb bijvoorbeeld veel vragen over de balans tussen hun werk en privéleven, en de reden dat ze voor dit beroep hebben gekozen. Zo probeert hij laagje voor laagje een stukje van de persoon te onthullen. Soms ligt de focus meer op hun zakelijke missers, de andere keer op het vinden van originaliteit. Ook voor wie niet veel geeft om kunstige gerechtjes, wordt de serie zo een uiterst interessante reeks van portretten.

Voor de productie trekt het team van Gelb ongeveer 2 weken uit, waarin vrij intensief gedraaid wordt. “We verwachten een hoop commitment van de chef in kwestie en proberen te laten zien wat zijn verhaal uniek maakt”. Toch is het volgens Gelb ook belangrijk dat de losse afleveringen van de serie uiteindelijk een geheel vormen: “Terwijl elke film op zichzelf staat, vormen ze samen een groter geheel”.

Het tweede seizoen van Chef’s Table, bestaande uit 6 nieuwe afleveringen, zal eind mei op Netflix verschijnen. In deze reeks staan chef’s uit onder meer de VS, Latijns Amerika en Azië centraal. Het derde seizoen zal zich helemaal gaan richten op vier Franse chef’s, en in het vierde seizoen zien we opnieuw 6 chef’s van over de hele wereld. De voorlopige line-up van de nieuwe reeks vind hieronder. De eerste 6 afleveringen zijn op 27 mei op Netflix te zien.

Chef’s Table – Seizoen 2 (27 mei 2016)

Alex Atala, Dom, (Brazilië)
Ana Ros, Hiša Franko (Slovenië)
Dominique Crenn, Atelier Crenn (VS)
Enrique Olvera, Pujol (Mexico)
Gaggan Anand, Gaggan (Thailand)
Grant Achatz, Alinea, Next, The Aviary (VS)

Chef’s Table – Seizoen 3 (najaar 2016)

Alain Passard, L’Arpege (Frankrijk)
Michel Troisgros, Maison Troisgros (Frankrijk)
Adeline Grattard, Yam’Tcha (Frankrijk)
Alexandre Couillon, La Marine (Frankrijk)

Chef’s Table – Seizoen 4 (tbd 2017)

Ivan Orkin, Ivan Ramen (VS, Japan)
Jeong Kwan, Chunjinam Hermitage, Baekyangsa Temple (Zuid Korea)
Nancy Silverton, Mozza (VS)
Tim Raue, Restaurant Tim Raue (Duitsland)
Virgilio Martinez, Central (Peru)
Vladimir Mukhin, White Rabbit (Rusland)

Marjolijn Kamphuis is Creative Director bij OK GO en hoofdredacteur van Vance.nl. Ze schrijft onder meer over technologie, media innovatie, inspiratie en creativiteit.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.