Niet hoeveel je eet maar wat je eet, bepaalt hoeveel gewicht je verliest

Nu aan het lezen

Niet hoeveel je eet maar wat je eet, bepaalt hoeveel gewicht je verliest

Niet hoeveel je eet maar wat je eet, bepaalt hoeveel gewicht je verliest

Iedereen die weleens een poging heeft gewaagd af te vallen, weet dat het aantal geconsumeerde calorieën key is om in de gaten te houden. Nieuw onderzoek van Stanford zegt iets anders: het gaat niet om de kwantiteit, maar de kwaliteit van je dieet.

Het blijkt dat mensen die suikers, geraffineerde granen en sterk bewerkt voedsel van het menu schrappen terwijl ze zich focussen op het eten van voldoende groenten en onbewerkte producten – zonder dat ze zich zorgen maken over het tellen van calorieën of het innemen van kleinere porties – aanzienlijk meer gewicht verloren in het tijdsbestek van een jaar dan mensen die hamerden op de calorie-inname.

Koolhydraten

De strategie werkte voor een groot deel van de 600 mensen ongeacht of ze producten laag in vet- of koolhydraatgehalte consumeerden. In tegenstelling tot het populaire idee dat je DNA van invloed is op het effect van je dieet, blijkt één manier van gezond eten en leven toepasbaar voor nagenoeg alle mensen.

Deelnemers aan het grootschalige onderzoek waren volwassenen met overgewicht. Ze werden niet voorzien van eten maar moesten deelnemen aan 22 gezondheidslessen waarin ze leerden hoe ze beter konden voorzien in lichaamsbeweging en gezonde voeding. Ze werden ook aangemoedigd lichamelijk actief te zijn.

De resultaten laten zien dat zowel de deelnemers met een lage koolhydraat-inname als lage vet-inname, hun calorie-inname reduceerden met een gemiddelde van 500 calorieën terwijl de focus lag op het innemen van gezondere producten ongeacht hun calorische voedingswaarde.

Calorie-inname

Het onderzoek dat werd gepubliceerd in JAMA leidt tot het idee dat de kwaliteit van het dieet bepalend is voor steady gewichtsverlies op de lange termijn. Het geeft daarnaast een signaal af dat gezondheidsautoriteiten minder moeten focussen op calorie-inname en mensen meer moeten stimuleren onbewerkt eten te nuttigen zonder toegevoegde suikers. Onder die producten vallen onder meer (wit)broden, producten met geraffineerde bloem, zoetigheid en frisdranken.

Hoewel deelnemers aan het onderzoek gemiddeld veel gewicht verloren, was er wel veel verschil onder de participanten in hoeveel gewicht ze verloren én soms zelfs aankwamen. Voor het deel van de mensen die het meeste gewicht hadden verloren, zeiden ze dat ze een veranderde relatie hadden opgebouwd met voedsel. Ze aten niet langer in hun auto of voor de tv en kookten meer maaltijden thuis.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.