Vijf ideeën voor een dagje uit krijg je toch een vakantiegevoel!

Nu aan het lezen

Niet op vakantie? Met deze vijf Nederlandse uitjes krijg je toch een vakantiegevoel!

Niet op vakantie? Met deze vijf Nederlandse uitjes krijg je toch een vakantiegevoel!

De zomer is in volle gang, maar door de coronacrisis is de kans groot dat je dit jaar niet weg gaat. Maar niet getreurd! Ook in Nederland zijn er genoeg dingen te doen om een vakantiegevoel te krijgen. Wij geven je vijf ideeën voor een dagje uit in ons eigen kikkerlandje, zodat jij alsnog een echt vakantiegevoel krijgt!

Uit eten op 50 meter hoogte

Bij een echt vakantiegevoel hoort natuurlijk een avond waarop je eens lekker uit eten gaat. Dan kun je simpelweg naar het restaurantje op de hoek, maar je kunt er ook voor kiezen om je diner nog net wat bijzonderder te maken. In Den Bosch kun je namelijk tijdelijk uit eten in een reuzerad, op 50 meter hoogte!

We hebben het hier over het Smakenrad, dat sinds 1 juli draait en eten aanbiedt. Tot en met 30 augustus kun je van ’s ochtends tot ’s avonds genieten van lekker eten en drinken, met daarbij een fraai uitzicht over de stad. Je kunt dus even een lekkere kop koffie drinken tussen het winkelen door, of een echt romantisch diner organiseren met de ondergaande zon op de achtergrond. Voorwaarde is wel dat je reserveert, want er is natuurlijk maar een beperkt aantal gondels beschikbaar.

De geschiedenis in: het Zuiderzeemuseum

Ga je liever een beetje cultuur snuiven? Dan kun je natuurlijk naar één van de vele Nederlandse musea, waaronder Het Zuiderzeemuseum in Noord-Holland. Het leuke van dit museum is dat het interactief is, waardoor het voor kinderen én volwassenen een leuk dagje uit is. Het museum vertelt namelijk verhalen over hoe het was om aan de voormalige Zuiderzee te wonen, maar doet dat op allerlei verschillende manieren. Er is een verhalenhuis, er zijn verhalen- en leugenbankjes en kinderen kunnen met schepnetjes letterlijk verhalen uit het water vissen.

Daarnaast is er natuurlijk een groots museum met collecties van de voormalige Zuiderzee. Je ziet bijvoorbeeld welke klederdracht er toen gedragen werd, hoe deze kleding gemaakt werd en wat er nodig was voor onderhoud. Daarbij leer je tegelijkertijd hoe jij je eigen kleren langer mee kunt laten gaan. Ook is er een tentoonstelling over De Afsluitdijk en natuurlijk kun je de huizen van weleer bekijken. Genoeg te doen dus!

Het Zuiderzeemuseum

Foto: Marijke de Gruyter/Het Zuiderzeemuseum

 

Bekijk Harry Potter in de bioscoop

Het is je vast niet ontgaan: sinds 16 juli draaien de Harry Potter-films weer in de bioscopen! En hoe kun je nu beter genieten van een regenachtige zomerdag dan door de bioscoop in te duiken en je favoriete film uit de serie te bekijken?

Nadeel is wel dat er al een aantal delen verschenen zijn: iedere week kwamen er twee nieuwe films uit de serie in de bioscoop, met vanaf 3 augustus de laatste twee delen: The Deathly Hallows. Maar voor de echte Potter-fans is dat natuurlijk geen probleem. Sterker nog: dit leent zich perfect voor een kleine filmmarathon in huis, waarmee je je weg naar de films in de bioscopen snel vindt!

Bovendien is deze ervaring toch net weer even anders dan vroeger. De Harry Potter-films zijn namelijk voor het eerst in IMAX te zien. De beeldkwaliteit is dus nog beter!

Aan de wandel

Is het mooi weer en ben je echt even toe aan wat beweging? Kies dan voor een lange wandelroute door de mooiste landschappen van Nederland. Wandelroutes zijn er natuurlijk genoeg, maar wij geven je graag wat ideeën voor een dagje uit. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Hollandse high tea-route die de ANWB heeft uitgestippeld? Deze route van maar liefst 18 kilometer loopt tussen Rockanje en Oostvoorne, langs stranden en meertjes, en door bossen en duinen. Je ziet dus echt allerlei verschillende soorten typisch Nederlandse landschappen.

Ook leuk: ga de Veluwe op om wat mooie Nederlandse dieren te spotten! Hier zijn de Kinderbelevingsroutes voor uitgezet, die uit drie verschillende routes bestaan. Je hebt de Zwijnenroute, het Hertenpad en de Vogelroute. De wandelingen nemen je mee over de Veluwe, geven je de kans om daadwerkelijk wilde dieren te spotten en je leert tegelijkertijd ook nog eens hoe deze wilde dieren leven.

Heb je écht zin in een lange wandeling, dan kun je natuurlijk ook nog (een deel van) het Pieterpad bewandelen. Het Pieterpad begint in Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg en loopt naar Pieterburen in Noord-Groningen. De wandelroute is in totaal maar liefst 100 kilometer lang en loopt dus echt door heel Nederland heen. Het leuke is dat je daardoor allerlei verschillende landschappen ziet. De hele route afleggen is echter een flinke onderneming, dus je kunt er ook voor kiezen om slechts een deel te wandelen.

Voor de allerkleinsten: het Nijntjemuseum

Niet alleen wij volwassenen hebben deze zomer een ietwat vreemde vakantie, dat geldt natuurlijk ook voor de kleintjes in het gezin. Maar gelukkig stikt het in Nederland van leuke opties en ideeën voor een dagje uit voor de kinderen, die ook voor volwassenen leuk zijn. Je kunt bijvoorbeeld de 65e verjaardag van Nijntje vieren in het Utrechtse Nijntjemuseum.

Het leuke van dit museum is dat kinderen zelf de route bepalen en overal aan mogen zitten. Er zijn allerlei themakamers, waarmee ze de wereld om zich heen ontdekken. Denk aan een verkeerskamer en een dierentuin. Niet alleen leren kinderen zo op een speelse manier hoe de wereld eruitziet, maar ook wat een museum is. Ze kunnen zelfs hun eigen kunstwerken maken, allemaal in de stijl van Dick Bruna natuurlijk. Een must-see voor alle fans van Nijntje dus!

ideeën voor een dagje uit, Nijntjemuseum

Foto: Emmely van Mierlo en Corné Clemens/Nijntjemuseum

 

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.