Het nieuwe uitgaan doen we met Netflix in de woonkamer - Vance

Nu aan het lezen

Het nieuwe uitgaan doen we met Netflix in de woonkamer

Het nieuwe uitgaan doen we met Netflix in de woonkamer

Een serie bingewatchen, Netflix & chill, Joy of missing out. Het zijn allemaal voorbeelden van het nieuwe uitgaan. Waar we eerder nog last hadden van de fear of missing out, wordt dit fenomeen nu juist gewaardeerd. De joy of missing out geeft je de mogelijkheid om je niet te hoeven verantwoorden als je deze zaterdag niet de kroeg in duikt, maar juist lekker op de bank blijft hangen.

Net zolang op Tinder zitten totdat je vingers moe van het typen zijn, eten bestellen via een app en ondertussen die vette serie op Netflix kijken, is het nieuwe uitgaan. Waar het eerder niet geaccepteerd werd om een keer nee te zeggen tegen een avondje drinken en dansen, is dit nu wel steeds meer het geval, schrijft NRC. Je hoeft je niet meer te schamen als je zegt dat je drie seizoenen House of Cards in twee weken hebt gekeken. Op Instagram delen we graag huiselijke taferelen, zoals foto’s van de kat en onze knusse inrichting.

Waarom zouden we ook naar buiten gaan, als liefde, vriendschap, seks, eten en vermaak naar keuze allemaal met één druk op de knop bereikbaar zijn?

Volgens het CBS nam in 2014 het aantal theaterbezoekers met 2 procent af en bevindt zich nu op een van de laagste niveaus sinds 2005. Het aantal nachtclubs daalde tussen 2009 en 2014 van 500 naar 336 en sinds de crisis daalde het aantal cafés met 13 procent. Dit is niet rechtstreeks te koppelen aan de thuisblijvers, maar het is wel opvallend.

Van Sex and The City naar Girls

Deze verandering zou je ook kunnen herleiden naar de series die een paar jaar geleden en nu populair zijn. In Sex and The City hadden de hoofdpersonen een druk leven. Ze renden van hot naar her en waren overal bij. Na een drukke werkdag werd er bijgekletst in een restaurant en vervolgens werd de avond afgesloten in een café. Iets meer dan tien jaar later zien we in de serie Girls de hoofdpersonen thuis op de bank zitten en series kijken. Zo’n beetje het tegenovergestelde.

Buiten kan je van alles gebeuren. Je kunt je geld of telefoon verliezen of je ex tegenkomen. Thuis zitten is toch wel erg fijn. Trek je pyjama aan en kruip lekker op de bank. Niemand die het ziet.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.