Nieuwe vrienden maken met nieuwe app Hey! VINA - Vance

Nu aan het lezen

Nieuwe vrienden maken met nieuwe app Hey! VINA

Nieuwe vrienden maken met nieuwe app Hey! VINA

Naar rechts swipen voor vriendschap

Op zoek naar een nieuwe squad? Daar is nu een Tinder-achtige app voor: Hey! VINA. De meeste singles hebben ondertussen wel gebruik gemaakt – of in ieder geval gehoord – van het swipen naar rechts voor liefde, met soms meer succes dan andere keren. Maar hetzelfde voor vriendschap? Dat is het idee van Hey! VINA, een splinternieuwe app die de Tinder-aanpak toepast om vriendschappelijke relaties tussen vrouwen te creëren.

“Het is super makkelijk om een date te vinden op het internet, maar waarom is het niet net zo makkelijk om nieuwe vrienden te maken?” vertelt Olivia June Poole, de mede-oprichter en directeur van Hey! VINA. “We bouwden deze app om een oplossing te vinden voor vrouwen die verhuizen, reizen of van baan veranderen, en dus van leefstijl en levensfase veranderen. Gedurende ons volwassen leven gaan we naar een hoop plekken die onze bestaande vriendschappen niet altijd ondersteunen en dan wordt het tijd om onze kringen uit te breiden.”

vinacofoundersjenoliviaOlivia June Poole (rechts) en mede-oprichter Jen Aprahamian

Behoefte aan vriendinnen

Het idee ontstond toen Olivia zeven jaar geleden naar San Francisco was verhuisd, waar ze niemand kende. Ze meldde zich aan bij OkCupid, waar ze het algoritme geweldig vond die haar verbond met mensen waar ze wel vrienden mee wou worden, maar niet handig dat deze de vonk berekende voor een potentiële romance. Ze probeerde het om te draaien door naar vrouwen te kijken waar ze mee gematcht werd. Ze berichtte er een paar, waar ze soms wat ongemakkelijke reacties op kreeg. Maar ze kwam ook verschillende vrouwen tegen die hetzelfde hadden geprobeerd als zij op het platform.

Later, in 2012, werd Olivia mede-oprichter van een serie netwerkdagen voor vrouwen – Ladies Who Vino – die per maand zo’n 100 vrouwen samenbrengt. Dit bewees aan Olivia dat er een verlangen was naar een veilige, makkelijke manier om potentiële nieuwe vrienden te ontmoeten. De naam van dit evenement was dan ook een deel van de inspiratie voor de VINA app.

De app

Als je je aanmeldt voor de app, moet je verbinding maken met je Facebook account – iets dat niet alleen je identiteit bevestigt, maar ook dat je vrouw bent. Als je verbinding hebt, word je gevraagd om zes korte vragen in te vullen die gaan over jouw persoonlijkheid, zoals of je introvert of extrovert bent, of van koffie of wijn houdt. “Het is nodig om de app te gebruiken en het geeft elke gebruiker een gemeenschappelijke context,” zegt Olivia. Later worden er nog meer grappige vragenlijstjes aangeboden die de gebruikers kunnen invullen. Jouw antwoorden op de vragen kun je delen met je beste, bestaande vrienden én gebruiken om de app je te laten matchen met potentiële nieuwe vrienden.

heyvina

Je kan ook een profiel maken in Hey! VINA waarop je meer details kan noemen over waar je naar zoekt in een potentieel maatje. Als je door je matches swipet, kun je die profielen lezen en besluiten of iemand een goede aanwinst is voor jouw vriendinnengroep. Op dit moment worden je matches nog gelimiteerd tot je bestaande vriendenkring. Je krijgt alleen de profielen te zien van mensen die maar één Facebookvriend van je verwijderd zijn, om het nog bekend te houden.

Als je allebei naar rechts swipet, net als bij Tinder, dan wordt er een gesprek op gang gezet, waarin je elkaar virtueel kan leren kennen en misschien een ontmoeting kan plannen. Als je gematcht bent door een gemeenschappelijke interesse, geeft de app zelfs suggesties waar je je eerste activiteit als vrienden kan houden. “We hopen dat vrouwen hun nieuwe beste vriendinnen, reismaatjes, brunch dates, wing girls of sportpartners vinden op dit platform,” zegt Olivia. “Het doel is dat de app werkt als een introductie-handvat, een makkelijke manier om een nieuw deel van je leven in te stappen en hier gemakkelijk vrienden bij kan vinden die op je lijken.”

Op de vraag of er ook een versie komt voor mannen, kan Olivia nog geen antwoord geven. Ze legt uit dat een mannelijke vrienden-app zou werken met andere match-criteria en waarschijnlijk meer gericht zijn op activiteiten.

Hey! VINA is vanaf deze week beschikbaar in San Francisco en New York, met meer steden in het vizier. In de buurt van deze plekken? Hier kun je de app downloaden voor iOS.

Nikki (22) studeert Communicatiewetenschap in Nijmegen en deed daarvoor een minor Journalistiek aan Western University in London, Canada. Ze is geïnteresseerd in fotografie, digitale ontwikkelingen en design.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.