Met de app Sit With Us is alleen lunchen op school verleden tijd

Nu aan het lezen

Met de app Sit With Us is alleen lunchen op school verleden tijd

Met de app Sit With Us is alleen lunchen op school verleden tijd

You can’t sit with us, is de iconische zin uit het tienerdrama Mean Girls. Uitvergrote rugstekerij, kliekjesvorming en identiteitscrisis staan centraal in de film waar alle middelbare schoolperikelen samenkomen in één beruchte scene.

De populaire meiden van school zijn strikt: als je afwijkt ben je niet langer welkom aan tafel. ‘Ga maar ergens anders lunchen’.

Een vreselijk scenario dat helaas niet alleen voorkomt in films. Het ‘waar zal ik vandaag lunchen’ drama bij het ontbreken van een vaste vriendengroep, is een dagelijks terugkerend probleem voor sommige tieners.

Eenzaamheid

De Amerikaanse Natalie Hampton (16) was zo iemand. Dagelijks werd ze genegeerd door haar volledige klas zodra ze een stap in de kantine zette. Noodgedwongen en vol schaamte ging ze op zoek moest naar een ander plekje om in haar eentje haar boterhammen te eten. Een ervaring die telkens weer zorgde voor eenzaamheid en een naar gevoel in haar buik.

Ze zit nu op een andere school waar ze vrienden heeft gemaakt. Toch voelden haar eerdere ervaringen als een verplichting om anderen te helpen in dezelfde situatie. Ze maakte een app, Sit With Us, die werkt als een lunchplanner: kinderen zien hierin welke lunchtafels beschikbaar zijn als ze het gevoel hebben nergens te kunnen zitten.

Outcast

Andere scholieren kunnen zich opgeven als ‘ambassadeur’ en open lunches houden zodat iedereen met de app bij hen kan aansluiten en hopelijk nieuwe vrienden kan maken.

Natalie: “Ik heb meerdere malen geprobeerd contact te krijgen met iemand maar werd keer op keer genegeerd. Het voelt alsof je jezelf labelt als ‘outcast’ als je vraagt aan te schuiven met iemand die je niet kent.”

Op deze manier gebeurt het privé en laagdrempelig – via je telefoon. “Niemand anders hoeft ervan af te weten en je weet dat je niet zal worden afgewezen zodra je bij een tafel komt.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.