Dit is waarom de Nike sporthoofddoek van groot belang is voor moslima's

Nu aan het lezen

Dit is waarom de Nike sporthoofddoek van groot belang is voor moslima’s

Dit is waarom de Nike sporthoofddoek van groot belang is voor moslima’s

Wereldkampioen schermen Ibtihaj Muhammad kan je niet vertellen hoe vaak zij in haar sportcarriere een kaart heeft gekregen voor een valse start. “Dat begon met een waarschuwing en werd vaak een punt in mijn nadeel. Ik zei dan tegen de scheidsrechter: ‘Oh sorry, ik kon je niet verstaan.'”

Muhammed is de eerste Amerikaanse Olympische medaille winnares met een hijab. In 2016 speelde zij in Rio in een kinderhoofddoek gemaakt van Georgette, een dunne lichte stof. Wanneer het materiaal nat is, wordt het heel zwaar en stijf zegt ze, beschrijvend hoe het voelt om te zweten met een hijab om. “Het belemmerde mijn gehoor volledig.”

Sporthoofddoek

Overbodig om te zeggen dat het dragen van een traditionele hijab tijdens een wedstrijd verre van ideaal was. Toch hadden Muhammad – naar wie een atletische Barbiepop is vernoemd – en andere  moslima’s in de sport weinig keuze.

Sportmerk Nike kondigde daarom dit voorjaar aan een sporthoofddoek te lanceren voor moslima’s. De Niko Pro Hijab is verkrijgbaar vanaf 1 december in diverse kleuren, zowel op de website als bij geselecteerde verkooppunten in Europa, Noord-Afrika, Noord-Amerika en door het Midden-Oosten.

Sport-specifieke hijabs worden ook gemaakt door het Nederlandse Capsters en Friniggi in Botswana, maar geen van deze bedrijven hebben een mondiaal bereik zoals Nike, schreef The New York Times eerder.

Betere performance

De designers van Nike hebben voor het ontwerpen van de sporthoofddoek gesproken met diverse topatleten die problemen ervaren in hun performance door het dragen van een traditionele hijab tijdens het sporten.

Ze spraken onder met Ibtihaj Muhammad, gewichthefster Amna Al Haddad en kunstschaatster Zahra Lari, beide uit de Verenigde Arabische Emiraten, hardloopster Manal Rostom, een Nike Run Club Coach uit Dubai en Zeina Nassar, een Duitse boxer.

Volgens Muhammad, die met de Pro Hijab beter kan sporten, heeft de nieuwe hoofddoek haar gehoor verbeterd, is het lang niet zo warm om te sporten en krijgt ze het idee alsof haar lichaam beter en sneller in staat is zichzelf af te koelen.

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.