Om deze reden 'slaapt' je arm

Nu aan het lezen

Om deze reden ‘slaapt’ je arm

Om deze reden ‘slaapt’ je arm

’s Ochtends wakker worden en merken dat je je arm niet kunt bewegen. Na een tijdje voelt het alsof er 10 stenen aan je arm hangen en begint het te tintelen. Een naar gevoel. Waarom hebben we soms last van een ‘slapende arm’?

Volgens onderzoeker James Dyck is dit een veel voorkomend iets. Hij zegt dat het zelfs eens goed voorbeeld is van hoe het lichaam zichzelf kan beschermen, zelfs wanneer je slaapt.

Dyck zegt dat het een algemene misvatting is dat dit gevoel komt door te weinig bloedtoevoer naar de zenuwen. “Een logischere verklaring is een beknelde zenuw. De zenuw wordt bedrukt of geplet en dat zorgt voor deze symptomen”, zegt hij tegen Vox. Door de beknelling worden er tijdelijk geen prikkels naar je hersenen verstuurd, waardoor je je arm niet meer kunt gebruiken. Je hebt het pas door als je je arm weer wil gebruiken.

Andere ledematen

Ook andere ledematen kunnen slapen. Je been, voet, hand, zelfs een wang of bil kunnen ook het slapende gevoel geven. Bepaalde houdingen kunnen dit gevoel veroorzaken. Een partner die in je armen slaapt, met je benen over elkaar zitten, de druk van het zadel van een wielrenfiets en zelfs stoelen in bepaalde intercity’s van de NS, meldt NRC.

Het slapende gevoel is vrijwel altijd onschuldig. Het lost zichzelf op zonder dat er schade achterblijft. Mocht je vaker last hebben van slapende ledematen, dan zou er iets anders aan de hand kunnen zijn. Dit zou kunnen wijzen op diabetes, alcoholmisbruik of een schildklierstoornis. Ook kan een tekort aan vitamine B12 het verlamde gevoel veroorzaken. Bewegen helpt het beste als je zo snel mogelijk van het gevoel af wil komen.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.