Once laat mensen in plaats van algoritmes een date voor je regelen

Nu aan het lezen

Once laat mensen in plaats van algoritmes een date voor je regelen

Once laat mensen in plaats van algoritmes een date voor je regelen

Als je wilt daten, dan registreer je je op een datingwebsite of installeer je een dating-app. Al deze diensten hebben één ding gemeen: je maakt een profiel aan (met je beste foto’s uiteraard) en vervolgens worden er automatisch matches voor je gemaakt. Soms gaat dat simpelweg door iedereen te tonen op basis van je locatie (Tinder, Happn) of je krijgt matches aangeboden op basis je profiel (zoals bij de klassiekere datingsites). Allemaal hebben ze één ding gemeen: er komen geen menselijke matchmakers aan te pas.

Dat terwijl je je vroeger – toen er nog geen internet was en klimaatverandering nog niet bestond – in schreef bij een relatiebemiddelingsbureau. En vervolgens zocht een medewerker op basis van je profiel met de hand naar passende matches. Op basis van mensenkennis en jarenlange ervaring. Relatiebemiddelingsbureaus bestaan nog steeds, maar dat voelt toch vooral als iets voor oude mensen zonder internet. Dat terwijl een mens van vlees en bloed die je helpt met het vinden van een date nog steeds van meerwaarde kan zijn.

Die kan immers doorvragen naar wat je nu precies zoekt. En kan zijn eigen ervaringen – of dingen die algoritmes (nog) niet oppikken – meenemen in een matchingproces. En het geeft je misschien ook wel gewoon een goed gevoel dat er iemand is die je helpt bij te vinden van de ideale partner. Immers: dankzij Tinder is daten meer dan een ooit een vleeskeuring geworden.

Once

Dating-app Once breidt zijn diensten daarom nu uit met een menselijke matchmaker. Voor €10,33 kun je gebruik maken van ‘Personal Matchmaking’. Geen idee waarom ze daar niet gewoon een tientje van hebben gemaakt trouwens…

In ieder geval: voor dat bedrag krijg je een chatgesprek met een medewerker van Once die je aan de hand van een aantal vragen probeert beter te leren kennen en vervolgens een aantal matches voor je zoekt. Je krijgt een aantal profielen te zien en uiteindelijk regelt de matchmaker één definitieve match voor je.

Overigens is dit een uitbreiding op de dienst die Once standaard aanbiedt. De app schotelt je namelijk elke dag één match voor. Niks geen swipen of zoeken, maar gewoon dagelijks één iemand waar je een gesprek mee aan kunt gaan (of niet natuurlijk). Deze matches worden al handmatig gemaakt door medewerkers van Once, zegt het bedrijf.

Nu komt daar dus de mogelijkheid bij om te chatten met de medewerker die voor je op zoek gaat. En je krijgt een aantal verschillende profielen te zien. Of het in de praktijk goede matches zijn, is natuurlijk afwachten, maar voor een tientje (en 33 cent…) is het het proberen waard als je serieus op zoek bent.

Je kunt Once gratis downloaden uit de App Store of Google Play Store, maar voor de matchingdienst moet je na het downloaden dus wel betalen.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.