Ook in Engeland verbruiken ze minder plastic dankzij afvalvrije supermarkt

Nu aan het lezen

Documentaire zorgt voor meer bezoek in afvalvrije supermarkt in Engeland

Documentaire zorgt voor meer bezoek in afvalvrije supermarkt in Engeland

De afvalvrije supermarkt: klinkt als een geweldige uitvinding, toch? Je zorgt er op deze manier in ieder geval voor dat er een stuk minder plastic gebruikt wordt. In de landen om ons heen openen dit soort supermarkten steeds vaker. Maar hoe zit het met de verpakkingsvrije supermarkten in Nederland?

Het begon in Engeland vooral na de documentaire ‘Blue Planet’. Oud-voetballer Richard Eckersbey (28) heeft sinds een jaar de afvalvrije supermarkt Earth.Food.Love in de milieuvriendelijkste stad van Engeland: Totnes. Hij merkt dat de documentaire impact heeft gemaakt, daarna werd het namelijk een stuk drukker in de winkel.

Afvalvrije supermarkt

Richard en zijn vrouw Nicola besloten jaren geleden hun leven drastisch te veranderen. Richard stopte met zijn voetbalcarrière en Nicola zegde haar baan als onderwijzer op. Daarna besloten ze een afvalvrije supermarkt te openen, geïnspireerd op het Berlijnse Unperfekthaus. Alleen woonde het stel toen nog in Manchester, en daar is geen markt voor zo’n nieuwe soort supermarkt. “We gingen op zoek naar de milieuvriendelijkste stad van Engeland, en dat bleek Totnes te zijn”, vertellen ze.

Het idee van de afvalvrije supermarkt is dat de klanten zelf potten of trommels meenemen, die ze in de winkel kunnen vullen. Mocht je niet helemaal goed voorbereid in de winkel komen, dan zijn er papieren zakjes die gevuld kunnen worden.

Documentaire

Het stel geeft toe: de eerste maanden waren niet heel makkelijk. In Totnes zijn er genoeg potentiële klanten, maar er is nogal wat concurrentie. Totdat Blue Planet uitkwam, want dit zorgde voor een drastische verandering. Ook de Britten kwamen na het zien van de documentaire tot het besef van de hoeveelheid troep die zij maken.

Richard vertelt dat ze de winkel niet hebben opgezet om veel winst te maken. “Ik hoef hier ook geen keten van te maken, ik hoop eerder dat mensen het concept overnemen om zelf ook zoiets te beginnen.”

Verpakkingsvrije winkels in Nederland

In de normale supermarkten is het bijna onmogelijk om afvalvrij te leven. Vrijwel alle groenten en fruit worden in plastic zakjes gestopt. Voor degenen die bewust minder afval willen produceren, is een verpakkingsvrije supermarkt natuurlijk geweldig. Tenminste.. Dat zou je denken. Maar in werkelijkheid doen de verpakkingsvrije supermarkten het niet heel goed in Nederland.

Een paar jaar geleden opende in Groningen de verpakkingsvrije supermarkt Opgeweckt. In het begin liep dit heel erg goed: mensen kwamen uit alle hoeken van Nederland om een bezoekje aan deze supermarkt te brengen. Maar dat hielden niet veel mensen vol, waardoor de eigenaar van de supermarkt het te zwaar kreeg om de winkel nog open te houden.

Het is gek om te zien dat de verpakkingsvrije winkels in andere Europese landen het wel goed doen. Is Nederland dan toch niet zo milieubewust als we denken? Of zijn we te lui om zelf verpakkingen mee te nemen naar de winkel? Gelukkig heeft nog niet iedereen de hoop opgegeven, want de afvalvrije supermarkten zijn nog niet helemaal verdwenen uit ons land. Misschien moesten we gewoon even wennen aan het concept?

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.