Nu aan het lezen
Stay connected is dan wel de slogan van menig internetgekkie maar dat wil niet zeggen dat we er ook alles aan moeten doen om altijd online te zijn. Tot we uitgeput in slaap vallen met vermoeide ogen dankzij de smartphone die ligt uit de hijgen in ons knuistje.
Je mobiel en andere apparaten hebben om de zoveel tijd een update nodig en moeten dan even opnieuw opstarten. Waarom weigeren we dan zelf de uitknop in te drukken die de continue stroom van berichten en notificaties toestaat?
Nu de Nokia 3310 is herrezen uit zijn as dankzij het Finse bedrijf HMD Global, overspoelen ons de berichten over een marketingstunt en een onmiskenbaar verlangen naar nostalgie.
Los van het feit dat deze old school gsm twintigers en dertigers doet denken aan hun eerste portable telefoon (met T9-toetsenbord en Snake), pakken de Finnen ongezien het probleem aan waar we allemaal mee zitten: overprikkeling en een diep -en soms onbewust- verlangen naar minder.
Nokia is daarin heus niet de enige. Loop een willekeurige elektronicazaak in en je ziet: het aanbod aan minimalistische mobiele telefoons ter waarde van een paar tientjes en geen of traag internet, is enorm. Handig als backup, voor tijdens een weekendje Lowlands of als burner phone.
Van Alcatel OneTouch tot de Samsung E1270, de aanschaf van een dumb phone is een garantie van momentele onbereikbaarheid. Een harnas voor alle signalen die ongemerkt naar je lichaamsveld worden gezoomd.
De aankoop van een dumb phone zoals de 3310 was dan ook nog nooit zo slim. Net als bij een polaroidcamera heb je één kans. Je internet heeft een beperkte maximumsnelheid en er zijn geen talloze filters of diverse social media kanalen waar je ‘experiences’ op kunnen worden bewaard. Het enige dat je kan doen, is hem op tijd wegstoppen op een donkere plek opdat ie’ gaaf uit het maakproces komt.
Laten we de release van de ‘nieuwe’ Nokia 3310 omarmen. Niet vanwege valse nostalgie of de onverwoestbaarheid handig voor op festivals en wc’s, maar de stilte die met de telefoon voor heel even uit je broekzak klinkt. Snapchat vervangen met Snake is geoorloofd, zolang de slang maar niet te groot wordt.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.