#Positivevibes: drie toffe initiatieven die uit de coronacrisis gekomen zijn

Nu aan het lezen

#Positivevibes: drie toffe initiatieven die uit de coronacrisis gekomen zijn

#Positivevibes: drie toffe initiatieven die uit de coronacrisis gekomen zijn

Nederland is in de ban van het coronavirus. Door alle maatregelen kunnen en mogen we allerlei dingen niet, en werken we met het complete gezin thuis. Maar het is echt niet allemaal slecht. Sterker nog: in zo’n crisis zie je ook dat er allerlei mooie initiatieven uit de grond gestampt worden. Bij Vance houden we wel van #positivevibes, dus we lichten drie van die toffe projecten voor je uit.

#BinnenBoekjes

IGN-journalist Marc de Haas zag vorige week hoe bekende Amerikanen allerlei boekjes voor thuiszittende kinderen voorlazen in video’s. Een ontzettend goed idee natuurlijk, want ouders hebben ondanks dat ze thuis zijn niet constant de tijd om allerlei boekjes aan de kinderen voor te lezen. De Haas vroeg zich naar eigen zeggen dan ook af waarom we dat niet in Nederland hebben. Via Twitter begon hij zijn eigen serie video’s: #BinnenBoekjes.

De Haas heeft als doel om iedere werkdag een video te plaatsen waarin hij een boekje voorleest. En hij daagt ook direct allerlei BN’ers uit om mee te doen, om zoveel mogelijk video’s te creëren voor kinderen.

In ieder geval Kim-Lian van der Meij heeft al gehoor gegeven aan de oproep. Op een nieuw opgericht YouTube-kanaal leest zij het boekje Dierendorpje helpt de bijen voor, dat ze samen  met Gitte Spee schreef. Verder staat er een video van (Juf) Ditta Blonk, en natuurlijk staan er allerlei video’s van Marc de Haas zelf. De bedoeling is dat er zoveel mogelijk video’s komen. Dus wil je je kind even vermaken, terwijl je zelf wat anders aan het doen bent? Zet ze voor een #BinnenBoekjes-video!

Verbinding via Coromapost en #liefsvoorjou

Vanwege alle maatregelen mag je voorlopig niet naar verzorgingstehuizen toe en moet je wegblijven van risicogroepen. Maar juist die mensen kunnen ook last hebben van eenzaamheid. Gelukkig zijn er andere manieren om verbinding te creëren: via de post! En daar zijn nu twee initiatieven voor gestart.

Eén van de initiatieven komt van Omapost, een organisatie die al langer bestaat, dat een actie genaamd Coromapost is gestart. Het idee is dat je je grootouders – of een andere oudere – een kaartje kunt sturen met de post, zodat ze toch nog wat aanspraak krijgen. Een kaartje kost 1,75 euro en kun je online maken. Op een kaartje kun je een foto zetten en een persoonlijke boodschap. Wel zo leuk! Het is overigens ook mogelijk om een oudere die wel wat post kan gebruiken op te geven om een kaartje te ontvangen, en je kunt aan een oudere gekoppeld worden voor het verzenden van post.

Ook HandicapNL is zo’n soort actie gestart, onder de noemer #liefsvoorjou. Mensen met een handicap hebben volgens de stichting al vaak een kleine wereld, maar die wordt nu alleen maar kleiner. Mensen met een verstandelijke handicap of in bijvoorbeeld de revalidatie zien hun familie nu nauwelijks, wat best moeilijk is. Dus roept HandicapNL Nederland op om een kaartje met een groet, een gedicht of bijvoorbeeld een makkelijk recept op te sturen. Dat kan via de website van HandicapNL en het is helemaal gratis. Ook kun je een foto uploaden van bijvoorbeeld een knutselwerk.

Kaartenactie HandicapNL #liefsvoorjou
Foto: HandicapNL

Samen helpen via Corona Community Care

Naast dit soort grotere initiatieven die heel Nederland beslaan, zijn er ook allerlei mensen die in hun eigen buurt wat zijn begonnen. Daarnaast zijn er allerlei organisaties en individuen die juist hulp nodig hebben, maar niet weten waar ze dat kunnen vinden. Daarom begon softwarebedrijf GoodUp een speciaal platform voor deze mensen: Corona Community Care. Hier kan iedereen hulp aanbieden of om hulp vragen. En voor ondernemers is er zelfs een speciale zoekfunctie.

Op het platform staan verschillende hulpvragen en gebieden waar hulp nodig is. Het platform is vervolgens gaan zoeken naar gespecialiseerde organisaties die kunnen helpen bij de hulpvragen. Zoek je dus hulp, dan kun je je inschrijven voor de aangeboden initiatieven.

Maar je kunt ook zelf een initiatief starten – zowel als ondernemer als als individu – om anderen te helpen. Daarbij kun je je eigen vaardigheden ook goed inzetten. Denk aan het geven van bijles in een vak waar je goed in bent, het vervoeren van maaltijden of het helpen van ouderen in verzorgingstehuizen bij het opzetten en gebruiken van een tablet om met hun familie te bellen. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen!

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.