Sesamstraat heeft een nieuwe Muppet met autisme: Julia - Vance

Nu aan het lezen

Sesamstraat heeft een nieuwe Muppet met autisme: Julia

Sesamstraat heeft een nieuwe Muppet met autisme: Julia

Sesamstraat zit zo ingebakken in de jeugd van Nederlandse kinderen dat we haast vergeten dat de kinderserie met Muppets en mensen oorspronkelijk uit de VS komt. Het kinderprogramma begon in 1969 als een experiment. De vraag was toentertijd: kan televisie gebruikt worden om kinderen iets bij te brengen? Het antwoord was ja, van het leren van het alfabet tot aan de omgang met anderen. En onlangs is er een nieuwe Muppet toegevoegd aan het straatbeeld: de autistische Julia.

Julia ziet er van de buitenkant niet anders uit dan alle andere Muppets, maar ze is opvallend drukker dan de rest. Dit is dan ook precies de reden waarom Julia bedacht is: om kinderen de kenmerken van autisme beter te laten begrijpen. Overigens bestond Julia al meer dan een jaar in de gedrukte en digitale illustraties en is de hoofdpersoon in de boeken van het project ‘Sesame Street and Autism: See Amazing in All Children’.

De Julia-manier

“In de VS wordt bij 1 op de 68 kinderen autisme vastgesteld en we willen ervoor zorgen dat deze kinderen beter worden begrepen”, zegt Jeannette Betancourt van het project tegen de NOS. “Julia doet dingen net iets anders, op een Julia-manier.”

Wanneer Julia wordt voorgesteld in de Amerikaanse Sesamstraat, spelen de karakters tikkertje, maar Julia speelt een ander soort tikkertje. Ze springt druk op en neer omdat ze zo enthousiast is. De rest besluit mee te springen, maar op het moment dat er een sirene begint te loeien, bedekt Julia haar oren. Ze nemen even pauze om Julia de tijd te geven en spelen daarna weer leuk verder.

Vanaf 10 april is de autistische Julia te zien in de VS. Waarschijnlijk zal de muppet niet in Nederland te zien zijn, omdat slechts een deel van de Amerikaanse karakters en video’s ook in Nederland te zien is.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.