Zo ging het er bij de tussentijdse verkiezingen in Amerika aan toe - Vance

Nu aan het lezen

Zo ging het er bij de tussentijdse verkiezingen in Amerika aan toe

Zo ging het er bij de tussentijdse verkiezingen in Amerika aan toe

Al weken waren de Amerikanen ermee bezig: de tussentijdse verkiezingen. Gisteren was het dan eindelijk zo ver en de resultaten zijn binnen. De democratische partij heeft tijdens de tussentijdse verkiezingen een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behaald. Daarnaast wist de Republikeinse partij, die van Trump, de meerderheid in de Senaat te behouden en uit te bouwen.

Macht

Het is nog niet duidelijk wat de meerderheid van de Democraten in het Huis zal betekenen voor de regering van Trump. De leider van de Democratische partij, Nancy Pelosi, zegt te willen samenwerken met de Republikeinen nu haar partij op het punt staat om de macht over te nemen. Tijdens een campagnebijeenkomst laat ze weten dat ze zal zoeken naar gemeenschappelijke belangen, maar ook haar standpunten zal verdedigen waar nodig.

Dat de Democraten de meerderheid in het Huis hebben, betekent dat zij ook meer macht hebben. Zo kunnen zij bijvoorbeeld wetsvoorstellen tegenhouden en gaan ze over de begroting. Daarnaast kunnen ze allerlei onderzoeken naar deze regering doen. Dat is dan ook de reden dat Trump de Pelosi de hand schudde om haar met deze overwinning te feliciteren.

Primeur

Verder waren er aardig wat primeurs bij deze tussentijdse verkiezingen. Zo deden er een recordaantal vrouwen mee. Kandidaten uit minderhedengroepen lieten zich van hun beste kant zien. En dat is maar goed ook: een aantal van hen heeft daadwerkelijk gewonnen. Er hebben nog nooit zoveel vrouwen in het Congres gezeten.

Alexandria Ocasio-Cortez

Ze is nog maar 29 jaar en wint een zetel in het Huis van Afgevaardigden van de staat New York. Daarmee is ze het jongste lid van dit congres en de jongste vrouw ooit die is gekozen.

Rashida Tlaib en Ilhan Omar

Rashida Tlaib uit Michigan en Ilhan Omar uit Minnesota worden de eerste moslima’s in het Huis van Afgevaardigden. Daarnaast zijn zij de eerste congresleden van Palestijnse en Somalische afkomst.

Sharice Davids

Sharice Davids wint als eerste Indiase een zetel in het Huis van Afgevaardigden in Kansas. De oud-MMA-vechter is daarnaast openlijk lesbisch.

Sylvia Garcia en Veronica Escobar

Voor het eerst zitten er twee latina’s in het Huis van Afgevaardigden in Texas.

Jaris Polis

Tot slot hebben we Jaris Polis, gouverneur in de staat Colorado. Hij is de eerste Amerikaanse gouverneur in deze functie die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.