Standing desks niet alleen goed voor houding, ook voor werkprestaties - Vance

Nu aan het lezen

Standing desks niet alleen goed voor houding, ook voor werkprestaties

Standing desks niet alleen goed voor houding, ook voor werkprestaties

De hele dag op je gat zitten is niet bepaald gezond, nee. Maar wanneer je een kantoorbaan hebt, is de kans vrij klein dat je hier verandering in kunt brengen. Je zit van 9 – 17 uur aan je bureau om het werk van die dag af te krijgen. Gelukkig zijn er wel al een aantal innovaties te zien, zoals de standing desks. En wat blijkt? De bureaus waarachter je zowel kunt zitten én staan, zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar zorgen ook voor betere werkprestaties.

Uit onderzoek blijkt dat de werknemers die gebruik maken van een bureau dat zowel zittend, als staand gebruikt kan worden, een stuk minder uur per dag zitten. Hierdoor is hun gezondheid verbeterd, maar ook hun werkprestaties waren aan het einde van het jaar verbeterd.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden 146 mensen die op een kantoor werkten in de gaten gehouden. 76 participanten kregen zittende kantoorplekken en een training om ervoor te zorgen dat zij minder lang zouden zitten. Daarbij kregen ze ook een coaching en zelfs een kussen dat een trilling gaf wanneer de participant te lang achter elkaar op de stoel zat. Zo kregen de participanten een seintje om weer even te gaan staan.

De mensen in de andere groep kregen geen coaching en werkten zoals normaal achter hun bureau. Maar dan wel een bureau dat verstelbaar was. De tijd waarop ze zaten of stonden, werd 12 maanden lang bijgehouden.

Aan het begin van de studie zaten de participanten gemiddeld 9,7 uur per dag. Dat is inclusief de tijd dat ze thuis zaten. Na drie maanden tijd begon er al een verschil te ontstaan: de mensen met de standing desks zaten gemiddeld al 50 minuten minder. Dat getal werd steeds groter. Na een jaar zaten zij gemiddeld 82 minuten minder lang.

Betere prestaties

De onderzoekers kwamen er op die manier ook achter dat de personen die minder zaten, ook minder last hadden van gezondheidsproblemen. En dat niet alleen, want ook hun werkprestaties verbeterden. De mensen met de standing desks, waren niet alleen meer bezig met hun werk, maar ook beter in het werk dat ze deden. Daarnaast zagen ze ook dat deze mensen minder last hadden van onderrug klachten.

Om er zeker van te zijn dat deze resultaten kloppen, moet het onderzoek nog uitgevoerd worden onder een grotere groep participanten. Maar een ding mag duidelijk zijn: de verstelbare bureaus hebben in ieder geval een goede invloed gehad op de werknemers. Misschien zouden we daar een voorbeeld aan moeten nemen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.