We denken meer te bewegen dan dat we echt doen: zo verander je dat - Vance

Nu aan het lezen

We denken meer te bewegen dan dat we echt doen: zo verander je dat

We denken meer te bewegen dan dat we echt doen: zo verander je dat

Uit onderzoek in Nederland is gebleken dat Nederlanders dénken genoeg te bewegen, terwijl het tegendeel waar is. We bewegen namelijk helemaal niet genoeg. Best een probleem eigenlijk. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat meer dan 40 procent van de Nederlanders te vaak op de bank blijven hangen.

Dat gebeurt ondanks het advies dat de Gezondheidsraad gaf: elke week twee keer in actief sporten, minimaal 150 minuten matig intensief bewegen en niet te veel stilzitten. In de meeste gevallen halen we dit dus niet, maar hoe zorg je voor verandering hierin?

Check je beweging

Het begint eigenlijk bij het checken van je eigen ritme. Want als jij denkt dat je genoeg beweegt, is de kans klein dat je daadwerkelijk meer zal bewegen. Houd eens een weekje bij hoeveel je eigenlijk écht beweegt. Komt hieruit dat dit meer moet zijn? Werk dan aan de kleine dingen. Ga op de fiets naar je werk of school, stap een halte eerder uit en loop het laatste stukje, maak een wandeling tijdens je pauze of pak wat vaker de trap in plaats van de lift.

Daar komt bij dat we dus niet te lang moeten stilzitten. Inmiddels weten we dat dit slecht voor je is, maar hoe voorkom je dit? Als je op kantoor werkt, kun je met jezelf (of je collega’s) afspreken om bijvoorbeeld wat meer water te drinken. Op die manier sta je vaker op om water te pakken, en waarschijnlijk ook voor een toiletbezoek. Daarnaast kun je op zoek gaan naar een plek om staand aan te kunnen werken.

Maak er routine van

Daarnaast is het belangrijk om dit ook daadwerkelijk vol te houden. Zorg er daarom voor dat de extra bewegingen die je wilt doen, niet te intensief zijn. Op die manier maak je het namelijk alleen maar moeilijker voor jezelf om dit ook echt vol te kunnen houden. Zoek een sport die bij jou past, of vind andere manieren om aan wat meer beweging toe te komen. Juist op die manier zal het vanzelf beter gaan.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.