Nederlanders bewegen het meest van heel Europa - Vance

Nu aan het lezen

Nederlanders bewegen het meest van heel Europa

Nederlanders bewegen het meest van heel Europa

Ze dénken dat het komt door de goede infrastructuur van ons land. En daar zouden de onderzoekers nog best wel eens gelijk in kunnen hebben. Want het blijkt dat ons fietsland het meest beweegt van heel Europa. 80 procent van de Nederlanders fietst, wandelt, tuiniert of zwemt. Tegenover 44 procent van de rest van Europa.

Dat blijkt uit het rapport van de zogenaamde ‘Eurobarometer – sport en fysieke activiteit’. In 2017 werd onder ruim 28.000 Europeanen van 15 jaar en ouder in kaart gebracht hoeveel zij bewogen. Daarvan deden ruim 1.000 Nederlanders mee.

Volgens Eco de Geus, hoogleraar psychofysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, komt het onder andere door de goede infrastructuur van Nederland. De grote hoeveelheid fietspaden maakt het makkelijk om met de fiets naar werk te gaan.

Voor de lol

De onderzoekers maakten wel een onderscheid tussen bewegen en sporten. Daaruit blijkt dat we ook goed scoren wat sporten betreft. 56 procent van de Nederlanders sport wekelijks, tegenover 40 procent van de rest van Europa. Wel doen Zweden, Finland en Denemarken het op dit gebied net iets beter dan Nederland.

Verder blijkt dat de meeste Nederlanders sporten en bewegen voor hun plezier. Dat wordt alleen in Nederland als voornaamste reden genoemd. In de rest van Europa wordt er vooral bewogen om hun gezondheid te verbeteren, voor ontspanning of om zich fitter te voelen.

Het plezier dat we uit sporten halen, komt volgens de onderzoekers ook door de hoeveelheid verenigingen die we hebben. Mensen die bij een vereniging sporten vinden het leuker om te bewegen dan mensen die dit individueel doen.

Zitkampioenen

Heel opvallend is wel dat in de landen waar het meest bewogen wordt, mensen ook vaker zitten. Nederland, Zweden en Denemarken steken boven de rest van Europa uit in zowel bewegen als zitten. In Nederland zitten we gemiddeld 8,7 uur, omdat er een hoop ‘zitberoepen’ zijn.

Hoe dat bewegen in relatie staat tot het stilzitten, wordt waarschijnlijk onderzocht in een volgend onderzoek.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.