Niets is wat het lijkt: studenten creëren nep influencer op Instagram - Vance

Nu aan het lezen

Niets is wat het lijkt: studenten creëren nep influencer op Instagram

Niets is wat het lijkt: studenten creëren nep influencer op Instagram

Tegenwoordig is niets meer wat het lijkt op social media en vooral niet met het aantal ‘social influencers’ die alleen maar de mooie en leuke aspecten van hun leven delen. Maar zo bijzonder zijn zij eigenlijk niet en dat is precies wat een groepje studenten wil laten zien met hun project Now You Know.

Zes studenten uit Amsterdam hielden voor twaalf weken lang een Instagram-account bij van een in het leven geroepen influencer, met als doel: zoveel mogelijk volgers verzamelen. De studenten creëerden Nykkie van Zessen en hielden fotoshoots met Anne Rieter, het meisje dat in de schoenen stapten van influencer Nykkie, om zo haar Instagram te vullen met de ‘perfecte’ foto’s.

View this post on Instagram

Juice it up 💥🌱

A post shared by Nykkie Van Zessen (@nykkievzessen) on

“We wilden laten zien hoe de prestatiedruk onder jongeren wordt gevormd. Een deel van dat probleem wordt veroorzaakt door social media. Mensen laten namelijk alleen leuke dingen zien op social media. Mensen gaan soms twijfelen aan zichzelf”, vertelt Myra Bax, één van de studenten achter het project Now You Know tegen LINDA nieuws. “We wilden met het account van Nykkie aantonen dat een groot deel van die invloedrijke Instagrammers, of influencers, een constructie is.”

Documentaire

De groep studenten namen in die twaalf weken een documentaire op waarbij ze Anne volgde als Nykkie en andere social influencers interviewden over hoe het is om je leven te delen met de wereld. In die documentaire zie je ook hoe gemakkelijk de meisjes iets gesponsord krijgen wanneer zij zeggen dat zij een fotoshoot houden voor een Instagram-account. Het belang van de influencers is blijkbaar al groter dan je denkt.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen erg onzeker worden van deze social influencers. De perfecte outfits, de leuke dinerdates en de altijd goedzittende make-up laat je twijfelen aan jezelf, schrijven de studenten op hun site.

“Het daadwerkelijke doel achter dit project is dat we wilden laten zien hoe het is nou écht is om een account te onderhouden met duizenden volgers. Achter deze glamour zit namelijk ontzettend veel werk en moeite. En dit is echt niet altijd even leuk.” Inmiddels hebben de studenten een video op het account geplaatst met de bekentenis dat influencer Nykkie niet echt is.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.