Altijd nog één taak over op je to do-lijst? Zo krijg je 'm wel gedaan

Nu aan het lezen

Altijd nog één taak over op je to do-lijst? Zo krijg je ‘m wel gedaan

Altijd nog één taak over op je to do-lijst? Zo krijg je ‘m wel gedaan

Je bent lekker aan het werk, krijgt bijna alles van je to do-lijst gedaan en besluit om er een einde aan te maken voor vandaag. Maar als je naar je to do-lijst kijkt, kom je erachter dat je die ene taak wéér niet gedaan hebt.

Dit kan een opdracht zijn die je voor zowel werk als privé voor jezelf hebt opgeschreven. Zo mediteer ik het liefst voordat ik aan mijn dag begin, en staat dit ook netjes op mijn to do-lijst. Toch lukt het me bijna nooit om deze ‘taak’ ook daadwerkelijk af te vinken. Dat zette me aan het denken: hoe zorg ik er nou voor dat dit wél gaat lukken?

Gefocust op het resultaat

Uit een nieuwe studie van wetenschappers van Queen Mary University in London blijkt hoe het kan dat ik hier steeds maar op blijf falen. Simpel gezegd: ik ben te veel gefocust op het resultaat. Ik focus dus te veel op hoe ik me voel nadat ik mijn dag ben begonnen met een meditatie. In plaats van hoe het daadwerkelijk is om mijn dag op deze manier te beginnen.

In het onderzoek kregen participanten de opdracht om een fysieke taak uit te voeren, namelijk knijpen in een joystick, en een mentale taak: wiskundige vergelijkingen oplossen. Vervolgens mochten zij kiezen uit de opties om een zware of minder zware taak uit te voeren en uit een hoge of lage financiële beloning.

Hieruit bleek dat ook al kozen de meeste participanten voor een moeilijke opdracht en een hoge beloning, de uitvoering van de taak niet afhing van de hoogte van de beloning, maar juist van de moeite die ze in deze taak stopten.

Beloning en inspanning

Hoofdauteur van het onderzoek, dr. Agata Ludwiczak, vertelt: “We hebben ontdekt dat er geen direct verband bestaat tussen de beloning die op het spel staat en de hoeveelheid inspanning mensen leveren.” Ze vertelt dat wanneer we er zelf voor kiezen welke doelen we willen bereiken, we gemotiveerd worden door de beloning die hiervoor op het spel staat. Maar wanneer we de taak daadwerkelijk moeten doen, worden we tegengehouden door de moeite die we erin moeten steken.

Dr. Osman, een co-auteur van de studie, vult aan: “Als we niet oppassen, krijgen we onrealistische verwachtingen van onze plannen. Dat ontstaat wanneer we te veel aandacht besteden aan de beloning van de taak, in plaats van de taak zelf. Als we dan geconfronteerd worden met de realiteit van onze keuzes, komen we erachter dat het te veel moeite is. Dat is op dat moment al genoeg reden om de taak helemaal op te geven.” Het is volgens haar dan ook niet heel vreemd dat we goede voornemens al vrij vroeg in het jaar weer opgeven.

Wees bewust

Hoe je er dan wel voor zorgt dat je die taak gedaan krijgt? Wees je er volledig van bewust hoe je deze taak gaat uitvoeren, en dus niet alleen op het eindresultaat. Wanneer je dan middenin het doen van de taak zit, kun je pas kijken naar de beloning die hiervoor staat. Op die manier trek je jezelf er vanzelf doorheen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.