Terug van weggeweest: de Polaroid camera leeft weer - Vance

Nu aan het lezen

Terug van weggeweest: de Polaroid camera leeft weer

Terug van weggeweest: de Polaroid camera leeft weer

Grote kans dat je ze weer overal op ziet duiken: de Polaroid camera. Of het nu een directklaar camera versie is van de Hema of een oude Polaroid die je van Marktplaats hebt geplukt, de vierkante polaroid fotootjes komen weer overal tevoorschijn. Je ziet ze aan de slaapkamermuur van je vriendin hangen en je feestje is niet hip tot er ergens een printende camera uit de tas wordt getrokken.

Wederopstanding

Vandaag staat de Polaroid op uit de dood en komt er weer een nieuwe camera van het merk op de markt. De directklaar camera werd in 1923 uitgevonden en het bedrijf ging in 2008 failliet. Toen sloot ook de locatie in Enschede haar deuren. Na negen jaar is de Polaroid fabriek weer open en blaast het bedrijf nieuw leven in de vintage camera.

Operator Alfons Keizers werkte 22 jaar bij Polaroid en ging in 2008 weg. “In mijn hoofd had ik het hoofdstuk Polaroid afgesloten”, vertelt hij aan het NRC. Sinds 2014 is hij weer aan het werk in de fabriek in Enschede.

Hipster camera

De liefde voor de Polaroid camera is nooit verdwenen. Na het faillissement van het bedrijf, bleven oud-werknemers voor de camera knokken en dat was niet tevergeefs. De camera bleef immers populair bij kunstenaars en fotografen en sluit perfect aan bij de huidige trend. Het is weer hip om macramé armbandjes te maken, een trend uit de jaren ’70, een platenspeler in huis te hebben en dus ook analoog te fotograferen.

Met een dergelijke hype rondom de Polaroid, is het niet gek dat er al duizenden nieuwe Polaroid camera’s op internet zijn besteld. De camera is vooral populair bij tieners, aldus Dick Lemmens, locatiemanager van de fabriek. Dat de directklare camera vooral bij jongeren in de smaak valt heeft met beleving te maken. In het digitale tijdperk waarin wij leven wordt alles dat tastbaar is, en dus ook de uitgeprinte foto, steeds gewilder.

Wat kun je van de nieuwe camera verwachten? Het is nog steeds een vierkant doosje zoals we gewend zijn, maar dan iets kleiner. Ook de foto’s zijn even iconisch als voorheen: met een witte frame, en de foto verschijnt terwijl je het vasthoudt. Je kan de hernieuwde Polaroid al voor 120 euro kopen.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.