Nu aan het lezen
Het was al even bekend dat het aantal studenten flink aan het groeien is. Dat zorgt ervoor dat universiteiten overvol raken, wat voor een minder goede kwaliteit zorgt. Het aantal groeiende studenten zou nu zelfs een gevaar voor de kwaliteit van het onderwijs zijn. Een wetswijziging die regelt dat de instroom van studenten niet zomaar geremd mag worden, zorgt voor extra problemen.
Die wetswijziging zorgt er namelijk voor dat het aantal leerlingen dat een studie volgt, moeilijk te beperken is. Toch staat minister van Onderwijs wel achter deze wijziging, omdat zij nog te vaak ziet dat bepaalde groepen studenten minder kans hebben dan anderen. Door die wetswijziging zou dat probleem minder worden.
De wetswijziging moet nog langs de Tweede Kamer voor goedkeuring. Als het eenmaal goedgekeurd wordt, dan kan de minister van Onderwijs een studentenstop instellen. Maar ze kan op die manier ook bepalen dat er helemaal geen stop komt.
Bart Pierik van de Vereniging van Universiteiten laat aan NOS weten dat er hierbij een paar dingen misgaan. Want als 1000 studenten zich aanmelden voor een bacheloropleiding die voor 400 studenten bedoeld was, dan is er te weinig plek in de collegezaal en zijn er te weinig docenten. Daardoor zal de kwaliteit van de universiteiten achteruit gaan.
Vooral bij de Universiteit Eindhoven is dit een probleem. In minder dan zeven jaar, is het aantal studenten zelfs verdubbeld. Dit komt onder andere omdat de opleidingen goed zijn aangeschreven en populair zijn op de arbeidsmarkt. Helaas betekent dit ook dat het daardoor in de problemen komt.
Toch zal de wetswijziging niet alleen maar negatieve invloed kunnen hebben op de universiteiten. Zo zou er ook een numerus fixus ingesteld kunnen worden op de Engelstalige variant van de opleidingen. Hiermee zal de internationale stroom van studenten beter onder controle gehouden kunnen worden. Daarbij kunnen Nederlandse studenten voorrang krijgen bij een Engelstalige opleiding.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.