Verzameling handtekeningen Nashville-verklaring stopgezet door opstellers

Nu aan het lezen

Verzameling handtekeningen Nashville-verklaring stopgezet door opstellers

Verzameling handtekeningen Nashville-verklaring stopgezet door opstellers

Een groot deel van Nederland uitte afgelopen week kritiek op de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring. In de verklaring staan meerdere standpunten tegen het homohuwelijk, homoseksualiteit en transgenders. Nu hebben de opstellers van de verklaring besloten te stoppen met het verder inzamelen van handtekeningen, meldt Trouw.

De Nashville-verklaring werd in 2017 opgesteld in het Amerikaanse Nashville door predikanten van de evangelische kerk. In de verklaring wordt gesteld dat de ondertekenden voor het traditionele gezin zijn, en tegen homoseksualiteit en transgenders. De verklaring werd afgelopen vrijdag in het Nederlands gepubliceerd, samen met handtekeningen van honderden predikanten, voorgangers en politici.

Eén van de initiatiefnemers van de Nederlandse variant, dominee Maarten Klaassen, zegt tegenover Trouw dat het nu tijd is voor reflectie. “We merkten dat verschillende passages uit de tekst verwarring hebben opgeroepen en anders gelezen werden dan we bedoelden. Dat vraagt dus om een nadere verklaring.”

Na de vele kritiek op de verklaring uit de Nederlandse samenleving, zouden meerdere mensen hun handtekening onder het manifest hebben verwijderd. Een van de zeven initiatiefnemers heeft zich volgens Klassen ‘om persoonlijke redenen’ teruggetrokken. Het gaat om dominee Sonnevelt, predikant in de Gereformeerde Gemeenten.

Viering van de Liefde

In Nederland zijn diverse acties geweest vanwege de verklaring. Zo hesen diverse gemeenten en kerken de regenboogvlag, het symbool van de LGBTQI-gemeenschap. NU.nl meldde gisteren dat er een heuse run op de vlaggen ontstond. Honderden scholen, gemeenten, bedrijven en kerken wilden er eentje hebben.

Daarnaast was er gisteren een ‘Viering van de Liefde’. Volgens de NOS kwamen honderden mensen bijeen bij het homomonument in Amsterdam, om afstand te nemen van de verklaring. Bij de viering kwamen onder meer Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, en Wielie Elhorst, een homoseksuele predikant, aan het woord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.