Riot Grrrl maakt GTA-achtig spel over loonkloof tussen mannen en vrouwen

Nu aan het lezen

Vrouw maakt GTA-achtig spel over loonkloof tussen mannen en vrouwen

Vrouw maakt GTA-achtig spel over loonkloof tussen mannen en vrouwen

Helaas bestaat de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds. Spelontwikkelaar Jane Friedhoff van riot grrrl besloot actie te ondernemen en haar onvrede te uiten in een eigen spel. Dat resulteerde in Lost Wage Rampage, een soort Grand Theft Auto (GTA), maar dan over de loonkloof, vertelt Friedhoff aan Mashable.

GTA is een typisch mannenspel. Je rijdt rond in een stoere auto, doet mee aan races en slaat de halve wereld in elkaar. Lost Wage Rampage is iets vergelijkbaars, maar de mannelijke woede wordt nu verplaatst door de echte woede die vrouwen voelen als ze er achter komen minder salaris te krijgen dan hun mannelijke collega’s.

Eigenlijk is het vooral gewoon een manier om wraak te nemen, zonder iemand echt pijn te doen. Doel van het spel is om zoveel mogelijk waardevolle objecten uit een winkelcentrum te stelen als mogelijk, terwijl je er doorheen rijdt in een auto. Op die manier krijg je het geld waar je in eerste instantie al recht op had. Natuurlijk lopen er constant politieagenten rond die wat minder blij zijn met je acties. Die moet je dus constant ontwijken.

‘Fucking duh’

“Ik ben geïnteresseerd in het maken van spellen waarmee we de macht kunnen ervaren die we als vrouwen niet hebben, of de macht die we misschien zijn verloren”, aldus Friedhoff over het spel. “Dat klinkt heel serieus, maar wat ik vooral bedoel is dat ik het leuk vind om spellen te maken die eigenlijk een soort Thelma en Louise-moment zijn als een catcaller hen lastig valt, dus zij zijn auto opblazen.”

“Terwijl de rest van de wereld eindelijk doorkrijgt dat de loonkloof bestaat, blijven er veel vrouwen achter die zeggen: ‘Fucking duh.’ Er is geen verlichting voor mensen die er hun hele leven mee om hebben moeten gaan. En dat is waar Lost Wage Rampage voor is.”

Het spel is dan ook niet bedoeld om mensen (lees: mannen) te informeren en onderwijzen over de loonkloof. “Ik houd me wat minder bezig met het onderwijzen van iemand die hier niets van weet of er niet in gelooft. Ik vind het belangrijker om mensen die hier onder lijden of onder hebben geleden een leuke manier te geven om er over te praten of er mee te spelen.”

Zelf spelen

 

En helemaal fijn: Lost Wage Rampage is voor iedereen gratis te spelen in de browser. Het enige wat je nodig hebt is een spatiebalk en pijltjestoetsen.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.