Waarom lang slapen niet gelijk staat aan een goede nachtrust - Vance

Nu aan het lezen

Waarom lang slapen niet gelijk staat aan een goede nachtrust

Waarom lang slapen niet gelijk staat aan een goede nachtrust

Lag jij vannacht ook weer te woelen in je bedje? Zondagnacht staat bij velen bekend als dé nacht waarop je moeilijk in slaap kan komen. Je hebt net twee dagen uitgeslapen en alleen maar leuke dingen gedaan. Zodra je in bed ligt, begin je naar het plafond te staren.

Slechte slapers

Dat je op zondag slecht slaapt, is dus wel degelijk te verklaren. Maar uit een onderzoek blijkt nu dat wij Nederlanders überhaupt niet goed slapen. De Hersenstichting onderzocht de afgelopen 25 jaar de gegevens van in totaal 140.000 mensen. Dit grootschalige onderzoek laat zien dat we vaak wel lang slapen, maar echt goed slapen doen we niet.

Uit het onderzoek blijkt dat 90% van de Nederlanders binnen de aanbevolen duur van 7-9 uur voor volwassenen slaapt. Toch slapen we niet goed, en dan met name de vrouwen: 11% van de vrouwen tussen 41 en 65 gebruikt slaapmedicatie. Daarnaast slaapt 1 op de 10 jongeren te weinig. “We hebben moeite met inslapen, gebruiken medicatie en hebben moeite met wakker worden”, vertelt Eus van Someren aan de NOS.

Slaapstoornis

Slecht slapen a la, dat doen we allemaal weleens. Maar het is belangrijk dat je het verschil weet tussen ‘af en toe slecht slapen’ en structureel moe zijn. Zo is er namelijk al sprake van een slaapstoornis als je gedurende drie maanden drie dagen per week slecht slaapt.

Maar is een slaapstoornis dan ook echt een ziekte? Jazeker. Het is zelfs na depressie een van de meest voorkomende mentale stoornissen en erkend als afzonderlijke ziekte. Toch houdt de zorg hier nog niet genoeg rekening mee.

Wat kun je doen?

Van Someren vertelt dat het hoog tijd is dat de zorg voor mensen met slaapproblemen goed wordt ingericht. De invloed van slaap-apps is hier een belangrijk onderdeel in. Deze apps veranderen namelijk je gedrag, en daar moet ook goed onderzoek naar gedaan worden. Lig je weer eens te draaien? Blijf dan vooral niet liggen. De verleiding van je bed is groot – we get it – maar het dwangmatig aan slapen denken, gaat je niet helpen.

Slaaptherapeut Ingrid Verbeek geeft ook een tip mee: probeer overdag te bedenken wat jou ’s nachts wakker houdt en bedenk alvast een oplossing hiervoor. Gebruik je bed ook niet om in te lezen (tenzij je boek slaapwekkend saai is), tv te kijken of door je sociale media te scrollen. Je bed is vooral bedoeld om in te slapen. Of om seks in te hebben, laten we dat ook niet vergeten.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.