Nu aan het lezen
Nog maar een aantal uur tot de Tweede Kamerverkiezingen en dan moet heel Nederland een stem uitbrengen op hun politieke voorkeur. Maar zijn we er eigenlijk al over uit op wie we gaan stemmen?
In de serie die we een aantal weken geleden zijn gestart in de aanloop naar de verkiezingen lichtten we steeds de meest opvallende standpunten van elke partij uit. Wat maakt een partij anders dan de rest en wat is er nou écht typisch voor elke partij?
Mocht je nog twijfelen tussen twee partijen? Of even zeker weten of je het echt wel eens bent met de partij van je keuze? Check het gewoon nog even snel. Wij deden het voorwerk voor jou en in dit artikel kun je alle highlights terugvinden!
We trapten af met de democratische partij van ‘het politieke midden’: D66. Hoewel de partij bekend staat om dé onderwijspartij, pleit D66 niet voor een herintroductie van de oude basisbeurs voor studenten. Ook is de partij vóór het invoeren van bindende referenda, al wil D66 niet dat de bevolking mag bepalen over referenda als de Brexit.
Bekijk hier alle highlights van D66 en zie wat zij allemaal willen doen de komende vier jaar en wat absoluut niet.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld D66, wil de Partij voor de Dieren wél de basisbeurs herinvoeren. Daarnaast zijn dierentuinen en alle vormen van vermaak met dieren uit den boze volgens de partij en niet van deze tijd: In het partijprogramma wordt omschreven “Dieren zijn geen vermaak voor mensen. Daarom zouden alle dierentuinen moeten worden omgevormd tot een tijdelijke opvang voor dieren.”
Bekijk hier alle highlights van Partij voor de Dieren en zie wat zij allemaal willen doen de komende vier jaar en wat absoluut niet.
Een van de partijen die het gezin centraal zet is het CDA. De partij is geïnspireerd op de Christelijke ‘normen en waarden’ in een modern jasje en wil onder meer flexibele werktijden en langer ouderschapsverlof, ook voor vaders. Maar daarnaast wil de partij de euthanasiewet niet uitbreiden en verruimen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld VVD en PvdA.
Bekijk hier alle highlights van CDA en zie wat zij allemaal willen doen de komende vier jaar en wat absoluut niet.
De partij GroenLinks wil vooral héél veel realiseren wanneer zij in de coalitie terecht komen. Zo zijn ze voor geheel gratis kinderopvang de eerste vier jaar van een kind en mag je thuis wiet kweken van de partij. Wél alleen om medicinale redenen. Plus: GroenLinks vindt dat in een ontspannen samenleving niet alles om werk moet draaien en wil een vierdaagse werkweek de nieuwe norm maken.
Bekijk hier alle highlights van GroenLinks en zie wat zij allemaal willen doen de komende vier jaar en wat absoluut niet.
De VVD streeft naar de bescherming van onze normen en waarden. Nederlandse normen en waarden moeten namelijk worden beschermd, vindt de partij. De recente woorden van Mark Rutte ‘doe normaal of ga weg’ sluiten hierbij aan. Daarnaast is de partij van mening dat studenten zelf hun studietempo mogen bepalen: de VVD pleit voor de mogelijkheid om te ‘flexstuderen’.
Bekijk hier alle highlights van VVD en zie wat zij allemaal willen doen de komende vier jaar en wat absoluut niet.
De PvdA probeert van het imago ‘Partij van de Allochtonen’ en ‘softe theedrinkers’ af te komen door zich meer in te zetten voor een multiculturele samenleving en een beschaafd land voor ons allen. Zo vindt de partij dat er meer acceptatie moet komen voor transgenders en dat willen zij realiseren door een wettenlijk verbod op transgender-discriminatie.
Bekijk hier alle highlights van PvdA en zie wat zij allemaal willen doen de komende vier jaar en wat absoluut niet.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de VVD wil de partij SP juist dat de overheid zich meer laat zien. De verschillen moeten kleiner worden volgens de SP. Minder concurrentie, meer samenwerking. Onder andere door het invoeren van een Nationaal Zorgfonds. Het liefst ziet de partij dat de tandarts, fysiotherapie en geestelijke gezondheidszorg bij iedereen vast in het pakket komen.
Bekijk hier alle highlights van SP en zie wat zij allemaal willen doen de komende vier jaar en wat absoluut niet.
In het verkiezingsprogramma van een A4’tje van de PVV staat bovenaan het de-islamiseren van Nederland. Verbazingwekkend is het niet, maar de PVV ziet het liefst nul asielzoekers het land binnenkomen en geen immigranten meer uit islamitische landen. Daarnaast wil de partij het liefst zo weinig mogelijk bezuinigen in de zorg: onze ouderen eerst, zo vindt de PVV.
Bekijk hier alle highlights van PVV en zie wat zij allemaal willen doen de komende vier jaar en wat absoluut niet.
De ChristenUnie is te omschrijven als sociaal maar op bepaalde, meer ethische vlakken, ook behoorlijk conservatief. Zo heeft de ChristenUnie zich altijd verzet tegen de legalisering van abortus en is de partij tegen euthanasie. Ondanks deze standpunten is de partij vóór een sterke scheiding tussen staat en kerk.
Bekijk hier alle highlights van ChristenUnie en zie wat zij allemaal willen doen de komende vier jaar en wat absoluut niet.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.