Nu aan het lezen
Wetenschappers zijn er in geslaagd om rozen te kweken waarin electronica ‘groeit’. Eerder werd er al geexperimenteerd met het plaatsen van electronica in bomen, maar dat bleek te lastig. Bij bloemen en planten lukte het echter wel, en dat is best een baanbrekende ontwikkeling.
Het begon allemaal door de uitvinding van een polymeer – een ketting van moleculen – die oplosbaar is in water: PEDOT-S. Normale rozen werden in water met dit PEDOT-S geplaatst, waardoor dit polymeer in de stengels van de rozen werd opgenomen. Het vormde een dun laagje langs het kanaal dat de plant gebruikt om water en voedingsstoffen te absorberen.
Uiteindelijk produceerden de rozen hierdoor een laagje van tien centimeter uit het polymeer. Door een elektrode aan allebei de zijden van de stengel te plaatsen en een gat in het midden, ontstond er een transistor in de bloem.
Elektronica verstuurt en verwerkt elektronische signalen. Planten versturen en verwerken ionen en groeihormonen. Dus deze bijzondere rozen – die een combi zijn van organisch en elektronisch – kunnen zowel met ionen als elektronen uit de voeten. Met deze elektronica is het mogelijk om elektrische signalen te combineren met de signalen van de plant zelf. Dit biedt dan ook tal van mogelijkheden.
“Eerder hadden we geen goede methoden om de concentratie van verschillende moleculen in levende planten te meten,” vertelt onderzoeker Ove Nilsson. “Nu zijn we in staat om de concentratie van verschillende substanties in de plant die gaan over de groei en ontwikkeling te beïnvloeden.”
Onderzoeker Magnus Berggren voegt hieraan toe: “We kunnen sensoren in planten plaatsen en de energie die in het chlorofyl ontstaat gebruiken, groene antennes of nieuwe materialen produceren. En dat allemaal natuurlijk en door gebruik te maken van het geavanceerde, unieke systeem van de plant zelf.”
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.