Nu aan het lezen
De ene na de andere app voegt de optie ‘donkere modus’ toe. De gebruikers zijn blij, want er wordt flink gebruik gemaakt van deze modus waarin de kleuren een stuk minder fel aan je ogen zijn. Maar is zo’n donkere modus ook echt beter voor je ogen?
WhatsApp is enigszins ‘laat’ met de komst van een donkere modus. Bij een hoop andere apps was die al enige tijd mogelijk. De gebruikers van Android 9 en lager moeten deze donkere versie zelf inschakelen via de instellingen in WhatsApp. Bij Android 10 en de nieuwste iOS-versies wordt er automatisch naar donker overgeschakeld wanneer het besturingssysteem staat ingesteld op een donker thema.
Een hoop smartphonegebruikers zijn al om en gebruiken de donkere modus. Het is in de meeste gevallen een kwestie van smaak: de een vindt de witte versie juist aantrekkelijker dan een donker thema.
Maar er zitten ook een aantal voordelen aan. Wanneer jij in je donkere slaapkamer nog even een appje wilt versturen, is een donkere modus toch wat prettiger. Het scherm licht tenslotte een stuk minder op dan bij de witte modus.
Wanneer je gebruik maakt van een OLED scherm, zul je merken dat je batterij een stuk langer meegaat dankzij de donkere modus. Hier is een vrij logische verklaring voor: het kost minder kracht om een zwart scherm te tonen, dan een wit scherm. Dit werkt wel alleen bij een OLED scherm, hierbij wordt namelijk gekozen welke pixel oplicht en welke niet. Bij zwart hoeft niets op te lichten, wat een hoop energie scheelt.
Toch werkt zo’n donker scherm niet voor iedereen perfect. Er zijn mensen die de teksten moeilijker kunnen lezen in een zwart thema. Ook blijkt het voor sommige types kleurenblind moeilijker leesbaar te zijn dan in een witte modus. Tot slot blijft het natuurlijk een smaak-dingetje: je houdt ervan of niet. Of je moet er gewoon nog een beetje aan wennen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.