Zit je verplicht thuis? Ga naar één van deze virtuele musea!

Nu aan het lezen

Zit je verplicht thuis? Ga virtueel naar één van deze musea!

Zit je verplicht thuis? Ga virtueel naar één van deze musea!

Nederland wordt vriendelijk verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar als je je hele huis hebt schoongemaakt, je favoriete series hebt bij gekeken en je boeken uit hebt, weet je misschien even niet meer wat je dan moet doen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven, zoals een bezoekje aan virtuele musea. Ja, dat lees je goed: je kunt tegenwoordig ook virtueel een museum bezoeken.

Lang leve het internet, zullen we maar zeggen. Want dankzij het internet hoef je nu niet meer duizenden kilometers te reizen om de de beroemde trap in het Guggenheim Museum in New York of de kunst in het National Museum of Modern and Contemporary Art in Seoul te bekijken. Deze musea bieden namelijk virtuele tours. En nu we allemaal thuis moeten blijven vanwege het nieuwe coronavirus, is dat ideaal!

Rondje Amerika

De Verenigde Staten zijn het huis van diverse beroemde musea, en diverse daarvan bieden dus virtuele tours aan. We noemden het Guggenheim Museum al even, waarvan je via Google Street View de beroemde trap kunt zien. Maar er is meer!

De National Gallery of Art in Washington D.C. heeft maar liefst twee online exposities via Google. Eentje gaat over Amerikaanse mode tussen 1740 en 1895, de ander omvat kunstwerken van de Nederlandse schilder Johannes Vermeer.

Daarnaast biedt het J. Paul Getty Museum in Los Angeles een virtuele tour aan, ook via Google. Het gaat om twee exposities, met voorwerpen uit diverse eeuwen. Je kunt dus tekeningen, schilderijen, manuscripten en zelfs sculpturen en foto’s bekijken.

In Europa

Ook in Europa zijn diverse virtuele musea te vinden. Dicht bij huis vinden we het Rijksmuseum in Amsterdam en het Van Gogh Museum in Amsterdam. Over de grens aan de linkerkant vinden we het British Museum in Londen, waar je door de Great Court kunt wandelen. Ook zie je hier Egyptische mummies en de Steen van Rosetta. De moeite van het bekijken waard dus!

Aan onze rechterkant vinden we in Berlijn het Pergamon Museum, één van de grootste musea van Duitsland. Het museum bevat diverse oude voorwerpen, zoals de Ishtar Gate van Babylon en het Pergamon Altar. En ten zuiden van Nederland is er natuurlijk Musée d’Orsay in Parijs, waar allerlei beroemde schilderijen van Franse kunstenaars die tussen 1848 en 1914 leefden hangen.

Gaan we nog iets verder weg, naar Florence, dan vinden we de Uffizi Gallery. Dit is een wat minder bekend museum, maar dat maakt het niet minder interessant. Hier hangt namelijk de kunstcollectie van de de’Medicis, één van de bekendste families van Italië. Het gebouw zelf is zelfs speciaal voor één van hen ontworpen door Giorgio Vasari in 1560. Al met al een interessante virtuele tour om te nemen dus!

En verder weg

Tot slot zijn er twee musea in Zuid-Amerika. Het gaat om bijvoorbeeld het MASP (Museu de Arte de São Paulo) in Brazilië, waar kunst op een bijzondere manier is opgehangen. De kunst staat namelijk in doorzichtige frames, waardoor het lijkt alsof ze middenin de lucht zweven.

In Mexico is tot slot het National Museum of Anthropology, dat volledig is opgedragen aan de archeologie en geschiedenis van Mexico. In totaal zijn er 23 ruimtes met oude voorwerpen, waaronder een aantal van de Maya’s.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.