Focus, belichting en hoek: 6 tips voor betere food pics op Instagram

Nu aan het lezen

Focus, belichting en hoek: 6 tips voor betere food pics op Instagram

Focus, belichting en hoek: 6 tips voor betere food pics op Instagram

Hoezeer ik ook droom van duizenden volgers op Instagram, het vrijgeven van mijn niet zo fancy food pics en foto’s waar ik een vleugje onderkin niet kon voorkomen, blijf ik lastig vinden.

Mijn account is een soort schaars fotoboek waarop een niet zo professionele fotograaf op random momenten foto’s neemt. Op het moment dat ik besluit foodblogger te zijn, zijn er weer luchten, gebouwen en liefdevolle momenten die het verdienen te worden vastgelegd. En ja, met zo weinig consistentie is nog niemand groot geworden.

Foodporn

Omdat ik wél een hoge pet op heb van social influencers die een simpel broodje tonijn tot eens klassieke dis omtoveren, ben ik verworven tot ultieme observator (lees: stalker). Van alle accounts die zoetigheden presenteren, taarten glazuren op een manier waar ik ’s nachts van droom en een pizzapunt nog smakelijker doen ogen dan het eigenlijk is, heb ik een paar lessen geleerd.

Ik deel je de meest waardevolle tips om de simpele reden dat eten alleen maar leuk is als je het deelt met geliefden – of een paar duizend virtuele volgers.

1. Maak een stilleven

 

De beste kunstwerken in de historie waren geen toevallige vastlegging van een enige appel of rijkelijk gedekte tafel: alles was zorgvuldig samengesteld en neergelegd zodat het een lust voor het oog was. Hetzelfde geldt voor moderne kunstenaars. Denk dus niet als een amateur-fotograaf maar als een kunstenaar en food stylist.

Dat betekent dat je oog moet hebben voor timing én spontaniteit. Een statisch geheel is minder aantrekkelijk dan een foto wat natuurlijk oogt. Een schepje uit je ovenschotel, een vorkje waar de spaghetti om zit gewikkeld of lepel die nét in je cappuccinoschuim zakt.

2. Orde en helderheid

 

Goed, dat er nu een trend heerst waarin clean, pastel en industrieel hot is, wil niet zeggen dat dit ook de meest sfeervolle plaatjes oplevert. Nagaan waarom dit zo hot is, levert je dit wél. Het fijne aan cleane foto’s is dat je in één oogopslag ziet waar het om draait. Door je kleurenpalet te beperken tot pak ‘m beet 3 kleuren (zoals hierboven: oranje en groen) oogt je tafereel direct fris en schoon.

3. Kantel je blik (en je bord)

https://www.instagram.com/p/BKfqeB_jeQB/?hl=nl

 

Hoewel makkelijk, ziet je smakelijke gerecht of kop koffie er niet het allerlekkerst uit vanaf je zitplaats. Sta eens op en neem een overview foto van bovenaf. Of ga juist heel laag – a la kikvorsperspectief – om je eten van een aantrekkelijke hoek te maken.

4. Hou vast aan een stijl

https://www.instagram.com/p/BL8i53Wh1H7/?tagged=coffee

 

Besteed aandacht aan het type food pics dat jij aantrekkelijk vindt en over welke foto’s van jezelf je tevreden bent. Probeer dat door te voeren in je werk als je een stijl vormt. Sommige mensen zijn gek op pics met warme filters a la Nigella Lawson terwijl andere de meer koele, blauwe tonen van een Kinfolk tabel waarderen. Tuurlijk, niemand is altijd één stijl: dus combineer ook vooral, als je denkt dat dit synoniem staat voor jouw werk.

5. Stem je locatie af op het licht

Foto: Foodess
Foto: Foodess

In de beste food pics zit amper schaduw. Dit doe je zelf door bij een raam te gaan zitten: natuurlijk licht is het mooist. Met kunstlicht krijg je vaak verkeerde kleurtonen of te harde schaduwen. Als je het écht goed wilt doen, zet je een wit stuk karton – als reflector – tegenover de lichtbron. Succes gegarandeerd.

6. Heb lol in wat je doet

 

Niets zo erg als accounts waar van humor geen sprake is. Ja, het appelleert aan een gevoel van ontzag en respect, maar echt gezellig is het niet. Door je persoonlijkheid in de strijd te gooien en te zien dat je naast fameuze dishes en indrukwekkende torens ook gewoon eens een ijsje nuttigt, hou je je account menselijk.

Zie het als een vrijbrief om af en toe een niet zo fancy hamburger op de foto te zetten, je mislukte soufflé toch vast te leggen of een mond vol slagroom en spikkels te posten. Het levert je misschien geen cleannes-sprijs, maar zorgt wel voor een flinke dosis originaliteit tussen alle perfecte kopjes koffie.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.