Nu aan het lezen
De tijd die ouders na de geboorte van hun kind betaald thuis mogen blijven, kan de laatste maanden rekenen op nogal wat kritiek. Nederland staat samen met Ierland en Zwitserland steevast op de laagste plaats in Europa als het aankomt op betaald ouderschapsverlof.
De oorzaken variëren van denken dat het opnemen van verlof slecht is voor je carrière tot financiële (on)haalbaarheid. Andere redenen om geen ouderschapsverlof op te nemen zijn onbekendheid met regelingen of de afwezigheid van goede kinderopvang.
Kersverse ouders doen er toch goed aan de betaalde verlof-opties te bekijken of alvast te beginnen met sparen: Langdurig betaald zwangerschaps- en vaderschapsverlof geeft ouders niet alleen meer kans om tijd met hun baby door te brengen, maar planten daarmee ook zaadjes voor de toekomstige leerprestaties van hun telg, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Warwick.
Hoe langer ouders thuisblijven na de geboorte, des te hoger scoorden de kinderen op toetsen en examens in het basis- en voortgezet onderwijs. Het effect is volgens de onderzoekers vooral merkbaar bij jongens.
Wel hangen de voordelen van langer verlof voor het kind af van het opleidingsniveau van de ouders. Laaggeschoolde vrouwen en mannen met het recht op een jaar verlof, krijgen geen kinderen met betere schoolresultaten dan ouders met hetzelfde opleidingsniveau, die na een paar maanden weer aan het werk gaan, schrijft ook het AD.
De negatieve effecten onder kinderen van ouders met lager onderwijs wordt volgens het onderzoek misschien veroorzaakt door mind tijd en materiële voorzieningen deels omdat zij kortere tijdsperiodes nemen tussen het hebben van meer kinderen.
Nederlandse vrouwen hebben momenteel recht op 16 weken zwangerschapsverlof en hun partner vanaf volgend jaar vijf dagen, nu nog twee dagen. Onder ontwikkelde landen is de gemiddelde duur van zwangerschapsverlof verhoogd van 17 weken in 1970 naar gemiddelde een jaar anno 2018. De VS is daarbij een uitzondering: daar bestaat überhaupt geen betaald ouderschapsverlof.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.