Game of Thrones: Wat bedoelde Arya met "That's not you"?

Nu aan het lezen

Game of Thrones: Wat bedoelde Arya met ‘That’s not you’?

Game of Thrones: Wat bedoelde Arya met ‘That’s not you’?

Heb je de tweede aflevering van Game of Thrones seizoen 7 ‘Stormborn’ nog niet gekeken? Dan raden wij je aan om onderstaand artikel nu nog niet te lezen. Het bevat namelijk een kleine spoiler van deze aflevering. Maakt dat je niet uit? Lees dan gerust verder.

Aan het einde van de aflevering zien we een spannende scène met Arya Stark (Maisie Williams), die in de bossen rond Winterfell verkeert. Was Arya in de vorige aflevering nog op weg naar King’s Landing voor een aanslag op Queen Cersei, zodra ze van een oude vriend hoort dat haar broer Jon Snow nog in leven is en zelfs King of the North is gekroond, maakt ze rechtsomkeer om huiswaarts te keren.

Maar tijdens haar terugtocht komt ze oog in oog te staan met een bende dire wolfs, waarvan de leider haar lang verloren dire wolf Nymeria blijkt te zijn. In seizoen 1 jaagt Arya Nymeria weg, omdat ze bang is dat het beest door King Joffrey iets wordt aangedaan. Daarna hebben we het dier in de serie nooit meer terug gezien.

Een mengeling van vreugde en verdriet tekent Arya’s gezicht op het moment dat ze herenigt wordt met haar oude vriend. Vreugde vanwege het weerzien met haar oude vriend, maar ook verdriet omdat het beest haar herinnert aan een tijd die heel ver achter haar ligt.

Veel kijkers waren verbaasd over Arya’s opmerking nadat de wolf haar uiteindelijk de rug toekeert en terug de bossen in trekt. “That’s not you” prevelt ze berustend. Gelukkig gaven regisseurs David Benioff en D.B. Weiss opheldering in een interview, waarin ze de mysterieuze uitspraak terug leiden tot een innemende scène uit het eerste seizoen GoT tussen Arya en haar vader Ned Stark.

In een gesprek tussen de twee zegt Ned tegen Arya dat zij later net al haar zus Sansa op zal groeien om een jonkvrouwe en iemands echtgenote te worden. “No” reageert Arya gelaten, “That’s not me“.

Tijdens de hereniging met Nymeria realiseert ze zich dat niet iedereen gemaakt is voor huisje, boompje, beestje. Waar Arya zichzelf niet als gelukkige huisvrouw ziet, is Nymeria niet het type wolf dat haar nu plotsklaps gaat volgen naar Winterfell om daar samen zij aan zij te strijden voor een betere toekomst. Haar huisdier is eigenzinnig, net als zij zelf. Het gebaande pad volgen, ‘That’s not you‘.

“Het maakt Arya verdrietig om haar wolf eindelijk terug te vinden, waarna zij niet bij haar wil blijven” vertellen Weiss en Benioff in het interview. “Maar Nymeria heeft haar eigen leven gevonden. Net als Arya. Ze realiseert zich dat de wolf precies hetzelfde doet als wat zij zelf zou doen”.

In de boeken van George R.R. Martin hebben de dire wolfs van de zes Stark kinderen overigens een veel grotere rol dan in de TV serie. Zoals de drie draken belangrijk zijn voor Daenerys, zo belangrijk zijn de wolven voor hen. Arya’s wolf Nymeria heeft in de boeken bijvoorbeeld een belangrijke functie als leider van een groep wolven, en Arya staat – net als Bran – via haar dromen en visioenen regelmatig met haar in contact.

Volgens de show runners is het echter geen doen om de dire wolfs een prominente rol op TV te geven omdat het te kostbaar en moeilijk is om ze op dit moment nog realistisch in beeld te brengen. “Bij een draak zeggen mensen niet zo snel: ‘die lijkt helemaal niet op een echte'”, lieten Weiss en Benioff zich ooit ontvallen in een interview. “Maar bij een CGI wolf zie je al gauw dat het nep is”.

In de eerste seizoenen kwamen de regisseurs nog een aardig eind met het gebruik van echte hondenpups, maar aangezien een volwassen dire wolf het formaat van een klein paard heeft, moet er wel met CGI gewerkt worden. En met een leger vol zombies en drie draken is dat budget vaak al op. Verklaart dus ook gelijk waarom Jon Snow zijn dire wolf thuis liet toen hij richting Dragonstone vertrok: dat doe je gewoon niet.

Wil je meer weten over de (mogelijk belangrijke) rol die de twee levende dire wolven nog gaan spelen in de ontknoping van Game of Thrones? Lees dan vooral even dit artikel.

Foto’s: HBO

Marjolijn Kamphuis is Creative Director bij OK GO en hoofdredacteur van Vance.nl. Ze schrijft onder meer over technologie, media innovatie, inspiratie en creativiteit.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.