Roosmarijn Reijmer breekt een lans voor meer vrouwelijke DJ’s en muzikanten op de radio - Vance

Nu aan het lezen

Roosmarijn Reijmer breekt een lans voor meer vrouwelijke DJ’s en muzikanten op de radio

Roosmarijn Reijmer breekt een lans voor meer vrouwelijke DJ’s en muzikanten op de radio

Vrouwen. De tijd van ongelijkheid lijkt voorbij en tóch is dat op vele gebieden nog niet het geval. NRC ging het gesprek aan met 3FM-dj Roosmarijn Reijmer en de vrouwelijke dj doet een pleidooi voor meer vrouwen op de radio.

Toch niet het mannetje

De radiomaakster geeft aan dat ze lang heeft gedacht ‘one of the guys’ te zijn maar die tijd is voorbij. Reijmer maakt tijdens haar carrière als radio-dj veel dingen mee die ze eigenlijk helemaal niet moet pikken. Foute grappen over vrouwen ‘volyoghurren’ negeerde ze, tot nu: “Ik had mezelf erop getraind die grappen te negeren, en ze zeiden tegen me: ach jij telt niet, jij bent toch een van de mannen. Pas onlangs besefte ik: nee, dat ben ik helemaal niet.”

Reijmer geeft aan dat zij in een mannenval is gelokt, en zag hoe veel nieuwere vrouwen diezelfde valkuilen in liepen. Reijmer was zelf niet geholpen, dus hielp de andere vrouwen ook niet en daar wil zij nu verandering in brengen.

Kleinmakerij

Als vrouwen op posities komen waar zich alleen mannen bevinden, ga je jezelf klein maken, vertelt de radio-dj. “Ik kreeg een eigen programma, maar wel late night. Dan denk je als vrouw: oké, ik hoor er wel bij, maar ik kan geen schade doen. Hoeveel vertrouwen krijg ik precies van de zender?”

NRC merkt ook op dat Roosmarijn in een vorig interview vooral mannelijke radiohelden noemde. De radiomaakster geeft aan dat er destijds ook helemaal geen vrouwelijke voorbeelden te noemen waren. Ze zegt het zelf “rete-irritant” te vinden dat zij nu een voorbeeld is voor jongere meiden. Nu zet zij die positie in om een punt te maken en de weg voor andere vrouwen makkelijker te maken.

Meer vrouwen

Hoe Reijmer dat gaat aanpakken, meer vrouwen op de radio? Ze wil bijvoorbeeld dat er een vrouw in het Glazen Huis komt dit jaar. Al die jaren waren het steeds mannelijke dj’s, en toch lijkt dat bij velen niet te zijn opgevallen. “Er is nu echt geen enkel excuus meer,” zegt Roosmarijn, “Er móét gewoon een vrouw in dit jaar.”

De radiomaakster maakt zich sterk voor vrouwen in de radiosector omdat vrouwen in de muziek juist nu onderwerp van gesprek is. Bij gelijke kansen voor vrouwen gaat het vaak meteen over quota, en dat merkte Roosmarijn zelf ook. De radio-dj was in het jaar 2000 de eerste vrouwelijke muzieksamensteller en daar werd meteen mee reclame gemaakt. Dat wierp bij de radiomaakster toch de volgende vraag op: “zit ik hier omdat ik een vrouw ben, of omdat ik goed ben?”

De volgende stap

Naast vrouwelijke radio-djs lijkt het aanbod in de muziek ook overheersend mannelijk te zijn. De Correspondent berekende dat bij 3FM slechts een of de vijf gedraaide artiesten vrouw is. Roosmarijn toonde met een paar persoonlijke experimenten aan dat het de luisteraars ook niet opvalt als er meer vrouwelijke artiesten gedraaid worden.

Roosmarijn wil door meer vrouwelijke artiesten te draaien een voorbeeld moet zijn voor andere zenders: “De volgende stap is een vrouw overdag op 3FM doordeweeks. En ook op Radio2, en 538. En niet één, maar drie.”

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.