Nu aan het lezen
Ben jij ook helemaal uit je ritme? Tijdens de feestdagen zou je juist moeten herstellen van je oververmoeidheid, maar in de praktijk lukt dit de meesten niet. Door de vele familiebezoekjes, urenlange kooksessies, feestjes en spelletjes tot in de late uurtjes kom je al snel niet aan de gebruikelijke acht uur slaap toe. Met de onofficiële Derde Kerstdag achter ons, is dit het perfecte moment om eens goed bij te slapen.
Met Oud en Nieuw in de aantocht, zijn de komende dagen een echte must om goed je energie op te sparen. Apartment Therapy vroeg daarom ‘slaap ambassadeur’ Nancy Rothstein om het ultieme slaapadvies. Dit zijn haar tips voor de vier meestvoorkomende veroorzakers van slaapgebrek na Kerst.
Als je heel veel uitslaapt tijdens de feestdagen, geeft dit aan dat je niet de slaap krijgt die je normaal nodig hebt. Dit los je op door een vaste slaaptijd en wektijdstip in te stellen. Zo houd je je ‘circadiane klok’ in balans zodat je niet verlangt naar meer slaap.
Pro-tip: Stop een uur voor je gaat slapen met technologiegebruik zoals je smartphone en laptop.
Een jetlag houdt in dat je biologische klok afwijkt van je normale ritme. Probeer dit langzaam weer terug te brengen naar je normale slaappatroon. Ga bijvoorbeeld steeds een uurtje eerder of later naar bed, afhankelijk van de tijdzones. Als je werkt, zit er helaas iets minder flexibiliteit in je wektijd. Probeer hier daarom consistent in te zijn.
Alcohol helpt je misschien met in slaap vallen, maar tijdens je slaap eist dit wel zijn tol. Door tot drie uur voor bedtijd te eten en te drinken eis je te veel van je lichaam. Drie tot vier uur voor je gaat slapen wil je lichaam juist tot rust komen. Probeer daarom niet veel te consumeren voor je gaat slapen en vermijd koffie na je lunchpauze.
Je hebt aardig wat diners moeten organiseren, cadeaus gekocht op de drukste dag van het jaar en bent de hele Kerst van hot naar her gereisd. Het is niet gek dat dit stress oplevert en zo ook jouw slaap beïnvloedt. Zelfs na de feestdagen kun je hier last van hebben. Dit verminder je door stress factoren uit te schakelen voor je naar bed gaat. Koop een ouderwets alarmklok, zodat je niet meer met je smartphone naast je in slaap valt. Zo ben je minder snel verleid whatsappjes te checken én wordt je slaap niet meer beïnvloed door het blauwe licht dat van je scherm af komt.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.