Nu aan het lezen
Met de introductie van de streamingdienst Disney+ in Nederland kwam ook de complete collectie Star Wars-films en series beschikbaar online. Dat is goed nieuws voor nieuwe én bestaande fans natuurlijk, maar wat is nu eigenlijk de beste manier om de films te bekijken? Tijd voor een overzicht!
De volgorde van het kijken van de verschillende de Star Wars-films is een bekende discussie voor fans. Er zijn er talloze, sommige ingewikkelder dan anderen. Je kunt de films bijvoorbeeld kijken in de volgorde waarin ze uitkwamen, de chronologische tijdlijn volgen of nog weer een andere volgorde aanhouden. Dus welke past het beste bij jou? Wij zetten drie manieren voor je op een rij, zodat jij de beste optie kunt kiezen.
De Star Wars-wereld is inmiddels echt gigantisch. We hebben de negen verschillende Episodes uit de Skywalker-saga, twee Star War Stories (die zich tussen de Episodes in afspelen), specials en diverse series. Als je wil kun je dus gemakkelijk een week lang naar alleen maar Star Wars kijken.
Voor dit overzicht kijken we echter alleen naar de elf films: de Episodes en de Star Wars Stories. Wil je je verder verdiepen in deze wereld, dan raden we je aan om ook series als The Clone Wars, Rebels, The Mandalorian en The Resistance te gaan kijken. Deze series geven je een nog diepgaander beeld van de wereld.
Het goede nieuws? Ook al deze aanvullingen zijn terug te zien op Disney+!
Lange tijd – toen de franchise nog uit drie, of later zes, films bestond – waren veel mensen het erover eens: deze films kijk je in de volgorde waarin de films zijn verschenen. George Lucas, de bedenker en regisseur van de films, zette namelijk in 1977 de wereld op zijn kop met A New Hope. Maar dat was niet Episode I. Nee, dit was Episode IV. Episode I zou pas twintig jaar later verschijnen, in 1999.
Toch is er wel een duidelijke reden dat Lucas hier is begonnen, schrijft auteur Michael Kaminski in zijn boek The Secret History of Star Wars, weet Looper. Lucas had vanaf het begin af aan namelijk al een groots verhaal in zijn handen, met een complete achtergrond. Het geheel moest vertaald worden naar zes films, maar bij diverse films liep hij nog tegen technische problemen aan. Daarnaast waren nog niet alle verhalen klaar. Dus koos Lucas ervoor om met Episode IV te beginnen, omdat de technische uitdagingen daar het kleinste waren.
Die eerste film bleek vervolgens een gigantisch succes en er volgden nog tien stuks. Uit die vreemde releasevolgorde komt dus de eerste mogelijkheid om alle films te bekijken: chronologisch op releasedatum. Die volgorde is als volgt:
Maar als je al die films in zo’n vreemde volgorde kijkt, raak je de draad van het verhaal toch kwijt? Toegegeven, met alle elf films is de originele volgorde wat verwarrend geworden. Je springt van het heden naar het verleden naar de toekomst, en tussendoor ga je nog weer even terug. Als je de films voor het eerst kijkt, kan dit dus wat ingewikkeld worden.
Een tweede optie is dan ook om alle films in chronologische volgorde te kijken. Met chronologisch bedoelen we in dit geval de volgorde waarin alle gebeurtenissen in de films gebeuren. Je begint dan dus met Episode I – waarin we Anakin ontmoeten – en eindigt met Episode IX. In deze volgorde zie je hoe Anakin opgroeit, alles fout gaat, Luke en Leia geboren worden en hoe alles eindigt bij Rey. Lekker eenvoudig dus, en zonder verwarrende uitstapjes.
Mocht je deze volgorde aanhouden en ook de series tussendoor willen kijken, dan kunnen we je ook vertellen wanneer je deze aan moet zetten. The Clone Wars zit tussen Episode II en III. Rebels komt tussen III en IV. The Mandalorian volgt tussen Episodes VI en VII, en The Resistance speelt zich af na de val van The Empire (dus na Episode VI). Kijk je alleen de films, dan kun je deze volgorde aanhouden:
Nu kun je denken dat er toch echt niet meer mogelijkheden zijn om de films te bekijken. Maar niets is minder waar. Er is namelijk nog een optie: de Machete Order. Deze volgorde werd in 2011 geïntroduceerd door Rod Hilton en is inmiddels wereldberoemd.
Hilton vond dat beide andere volgordes problemen veroorzaken. Kijk je van Episode I naar Episode IX, dan mis je de grootste onthulling uit de filmgeschiedenis (want je weet het al). En dat is toch zonde. Kijk je van Episode IV naar Episode IX, dan zie je aan het einde van Episode VI – met dank aan George Lucas die zijn films nogal eens aanpast – opeens een onbekende man staan. Die man is Anakin, maar dat ontdek je pas in de prequels (Episode I tot en met Episode III).
De Machete Order lost deze problemen op en houdt de focus op Luke Skywalker. In deze volgorde begin je bij Episode IV: A New Hope, zie je de grote onthulling van Episode V en ga je tussendoor terug in de tijd. Na de bekende woorden “I am your father” zie je het verhaal van Anakin uit Episode II en Episode III namelijk als een soort flashback. Zo houd je de grote onthulling, maar snap je aan het einde van Episode VI: The Return of the Jedi (die je na Revenge of the Sith kijkt) ook wie die man aan het eind van de film is.
Snap je het niet meer? Geen zorgen. Hier is de volledige volgorde volgens de Machete Order:
Deze volgorde heeft wel een nadeel. Je mist beide Stories – al kun je die ook simpelweg voor A New Hope plakken – en je mist Episode I: The Phantom Menace. De reden dat je Episode I mist, is omdat Hilton vindt dat deze film niet relevant is. Het gaat hier niet om Luke en er gebeuren weinig dingen die echt bijdragen aan het grote verhaal, aldus Hilton. Vrijwel alle nieuwe karakters gaan dood of blijken later niet belangrijk (al is Darth Maul wel heel erg tof).
De paar personages die wel belangrijk zijn én in leven blijven, worden in de latere films en series beter neergezet. Maar als je Episode I toch wil zien, kun je hem het beste voor Episode II kijken.
Welke volgorde je kiest, laten we natuurlijk aan jou over. Chronologisch, Machete, met óf zonder de aanvullende series: het is helemaal aan jou.
Ben je er uit wat het moet worden? Check dan zeker even Disney+, waar alle films én series terug te kijken zijn. Dichterbij kwam je eigen Star Wars Thuisbioscoop nog nooit!
Je kunt Disney+ gratis proberen, daarna kost een abonnement je €6,99 per maand.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.