Bij welk van deze 4 typen werknemers hoor jij? - Vance

Nu aan het lezen

Bij welk van deze 4 typen werknemers hoor jij?

Bij welk van deze 4 typen werknemers hoor jij?

Met de technologie die ons overal bezig houdt, is het lastig om je volledig op je werk of privéleven te focussen. Wanneer we na een lange dag thuiskomen, zijn we voordat we het weten alweer bezig met ons werk. Een mailtje beantwoorden, een belletje plegen, het gebeurt sneller dan dat we het doorhebben.

Er zijn vier typen werknemers die stuk voor stuk anders om gaan met het werk en privéleven: Job Warriors, Family Guardians, Fusion Lovers en Dividers. Op een event georganiseerd door Huawei in Berlijn werd hier aandacht aan besteed en werden er praktische tips gegeven hoe je zelf het meest efficiënt kunt werken en hoe je met een werknemer uit een andere categorie om kunt gaan, zowel op werk- als privégebied.

Agnes Uhereczky houdt zich in haar werk bezig met issues rond de balans tussen het werk en privéleven. Een paar jaar geleden zette ze dan ook The WorkLife HUB op, om bedrijven hierbij te helpen door middel van training. “We willen het ‘nieuwe werken’ aan zoveel mogelijk bedrijven vertellen, zodat de productiviteit van de werknemers alleen maar beter wordt.”

“De vraag is hoe je een goede balans vindt tussen werk en je privéleven”, vertelt ze verder. “Deze balans tussen is voor iedereen anders. We kijken naar twee belangrijke onderwerpen. De eerste is: wat en hoe ga je om met de grens tussen werk en niet-werk gerelateerde dingen, zoals je vrienden en familie. Deze grens kan heel strak of bijna niet aanwezig zijn. Het tweede gaat om wat er belangrijker voor je is. Werk of privéleven?”

Job Warriors

“Het is lastig om mensen te categoriseren als het om hun werkleven gaat, maar we hebben vier types gevonden waarin de meeste mensen zich in één kunnen vinden. De eerste zijn de Job Warriors. Bij deze groep is werk hun top prioriteit. Ze hebben doelen, ambities en willen hun dromen waarmaken. In de avond en in de weekenden zijn zij nog steeds met hun werk bezig.”

You play hard, but you have to rest hard

“Voor deze mensen is het belangrijk dat ze aan zichzelf denken. Je moet de tijd nemen om je zelf weer op te laden. Op deze manier zal je een stuk effectiever werken.”

Family Guardians

“Als Family Guardian houd je van je werk en familie. Je maakt tijd voor vrienden en familie en zorgt er voor dat jullie genoeg quality time samen hebben. Het familieleven kruipt er bij deze groep in en dit heeft een impact op het werk. Bijvoorbeeld het van school halen van je kinderen, een doktersafspraak of een bezoek aan de orthodontist. Je voelt je schuldig wanneer je tot laat op kantoor moet zitten en je niet bij je gezin kunt zijn.”

“Hopelijk heb je een begripvolle werkgever en kun je je werk zo plannen dat er ook nog tijd voor het gezin overblijft. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je altijd overleggen wat er mogelijk is. Het is namelijk niet goed voor je om continu in beide werelden tegelijk te leven.”

Fusion Lovers

Fusion Lovers willen graag zelf bepalen hoe, waar en wanneer ze werken. Je ontdekt graag nieuwe werkplekken en je kunt het werk- en privéleven makkelijk combineren. Al merk je wel dat het focussen op je werk moeilijker gaat als je privéleven er tussendoor komt.”

“Het kan zijn dat je bepaalde periodes hebt waar je alles geeft en in de avond en het weekend door werkt. Op een gegeven moment wordt dit te veel en moet je een bepaalde periode rust nemen om bij te komen. Technologie is hierbij heel belangrijk om in contact met je collega’s te blijven.”

Dividers

“Als Divider heb je een heel strakke grens tussen werk en privé. Wanneer deze mensen het kantoor verlaten, laten ze het werk ook daar. Op het werk geef je jezelf voor 100 procent en ook bij je vrienden en familie doe je dit. Je werk- en privéleven zijn dus helemaal van elkaar gescheiden en worden dus ook niet met elkaar gecombineerd. Dit is lastig met de technologie van nu, omdat je overal op privézaken gewezen kunt worden.”

“Hopelijk is deze scheiding mogelijk op je werk, mocht dit niet zo zijn en je druk van de werkgever en collega’s voelt, overleg dan met ze hoe je dingen vooruit kunt plannen. Dit zal rust geven omdat je op deze manier je focus kunt leggen op de prioriteiten van die dag.”

“Het is belangrijk dat het management weet dat al deze verschillende types binnen hun organisatie rondlopen. Open communicatie is hierbij heel belangrijk. Ik denk dat we de kant van de Fusion Lovers op gaan, omdat je ziet dat steeds meer mensen graag zelf bepalen waar en wanneer zij werken en hoe zij dit doen.”

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.