Politiek statement maken met een prinses carnaval

Nu aan het lezen

Politiek statement maken met een prinses carnaval: in Bemmel doen ze het

Politiek statement maken met een prinses carnaval: in Bemmel doen ze het

Voor veel Brabanders en Limburgers is deze maandag misschien extra zwaar. Het was vrijdag de 11e van de 11e wat de opening van het carnavalsseizoen betekent. Oftewel: veel bier, jägermeister en dansen op straat.

Bij het jaarlijkse feest hoort in de meeste carnavalsgemeenten het ritueel kiezen van een symbolieke ‘vorst’. De vorst is een Prins: van oudsher een functie voor mannen.

Feministisch feestje

In Bemmel  – tussen Arnhem en Nijmegen – koos het volk dit jaar niet voor een prins maar een prinses carnaval: Mirjam Minkhorst bijt voor het eerst de spits af. De keuze is een politiek statement te noemen door lokale carnavalsvereniging ‘De Geintrappers’ die Minkhorst al zo’n 8 maanden geleden vroeg.

Juist tijdens carnaval is het gepast een politiek statement te maken: het feest zet de gevestigde orde volledig op zijn kop. Volgens hoogleraar Herman Pleij zelfs een ‘noodzakelijk feest’ te vergelijken met een reinigingsritueel. Humor staat daarbij centraal in een carnavalsstoet, maar ook vooral om op een ludieke manier zaken aan de kaak te stellen.

Hillary & Bill Clinton

Bij de onthulling was ook Lingewaards burgemeester Marianne Schuurmans aanwezig. “Wat in Amerika niet lukt, gebeurt wel in Bemmel: een vrouwelijke leider.”

Een overwinningsspeech? De nieuwbakken prinses heeft wel een woordje gedaan, vertelt ze tegen Domien Veerschuuren in zijn nieuwe ochtendshow op 3FM. “Mijn motto: heb het lef om anders te zijn.” Haar adjudant, is haar man. Dit jaar als Hillary en Bill Clinton verkleed dan maar?

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.