Standbeeld Fearless Girl wint de harten van New Yorkers

Nu aan het lezen

Standbeeld van een dapper meisje wint de harten van New Yorkers

Standbeeld van een dapper meisje wint de harten van New Yorkers

Voor degene die ooit in New York is geweest, kent de bekende stier aan het begin van Wall Street. De bronzen ‘Charging Bull’ staat symbool voor de bull market, oftewel een steeds stijgende beurs. Maar de stier heeft er gezelschap bij gekregen van een klein meisje dat inmiddels een wereldwijd fenomeen is.

Het standbeeld genaamd ‘Fearless Girl’ staat recht tegenover de boos kijkende stier met haar handen in haar zij. De krachtige boodschap die maakster Kristen Visbal wil uitdragen met het meisje, is dat er meer vrouwen moeten worden aangenomen in de economische sector. Het standbeeld was eigenlijk bedoeld als tijdelijk kunstwerk, maar door de vele lovende reacties heeft de gemeente van New York besloten om het meisje tot februari 2018 te laten staan. De burgermeester van New York zegt dat het bronzen meisje ‘een sterke discussie aanwakkert over vrouwen in hoge functies’.

‘We got you’re back’

Nadat ze op de avond voor Internationale Vrouwendag werd geplaatst op het plein van Wall Street, heeft de ‘Fearless Girl’ alleen maar aandacht getrokken. Toeristen wilden met haar op de foto en zelfs op de dag van de Woman’s March in Washington hebben voorbijgangers haar een roze mutsje opgezet.

Helaas is niet iedereen even blij met het tweede standbeeld. Arturo Di Modica, de maker van de ‘Charging Bull’, zegt tegen The Associated Press dat “het meisje een marketing trucje is van de State Street Global Advisors”. “Mijn stier is kunst en staat juist symbool voor welvaart en kracht”, zegt Di Modica. Maar volgens Visbal heeft het meisje geen vijandige gevoelens tegenover de stier.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.