Wetsvoorstel New York moet vogels beter tegen ramen beschermen

Nu aan het lezen

New York wil vogels beter tegen ramen beschermen met wetsvoorstel

New York wil vogels beter tegen ramen beschermen met wetsvoorstel

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een vogel die tegen je raam aanvliegt. Het arme dier overleeft dit vaak niet en het is meestal het moment dat je maar iets op je ruit plakt, om dit in de toekomst te voorkomen. In New York pakken ze dat nog wat grootser aan. Daar is een wetsvoorstel ingediend waarmee vogels in de gehele stad tegen ramen beschermd moeten worden, schrijft Quartz.

Dat wetsvoorstel blijkt ook hard nodig. Jaarlijks overlijden maar liefst tussen de 90.000 en 230.000 vogels door tegen een gebouw in de stad aan te vliegen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vogels die de klap wel overleven, maar erdoor gewond zijn geraakt.

Om de vogels beter te beschermen, heeft gemeenteraadslid Rafael Espinal een voorstel ingediend waardoor de vogels beter beschermd worden. Volgens dat voorstel moeten nieuwe gebouwen van glas materialen krijgen waardoor vogels niet meer tegen ruiten aanvliegen. En dat moet ook gebeuren als er een grootschalig renovatieproject is. Die materialen zijn bijvoorbeeld stippatronen op transparante oppervlakken en ramen met een kleurtje.

Het wetsvoorstel pleit daarnaast voor beperkte verlichting in een gebouw in de nacht, zodat nachtelijke vogels er geen last van hebben. Ook moeten gebouwen barrières krijgen die de klap bij een eventuele ‘aanvlieging’ moet verzachten. Daardoor is de kans groter dat een vogel niet gewond raakt.

Snel gestemd

Er wordt al snel over het wetsvoorstel gestemd. Vandaag zijn er hoorzittingen, waarna bepaald wordt of het voorstel ook een echte wet wordt.

Mocht de wet inderdaad aangenomen worden, dan wordt New York de grootste stad in de VS waar het verplicht is om gebouwen zo te bouwen dat vogels er niet tegenaan vliegen. Dit soort wetten zijn ook al van kracht in San Francisco en de stad Oakland in Californië.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.