Meryl Streep slaat terug tegen Harvey Weinstein: 'Misbruik mijn woorden niet' - Vance

Nu aan het lezen

Meryl Streep slaat terug tegen Harvey Weinstein: ‘Misbruik mijn woorden niet’

Meryl Streep slaat terug tegen Harvey Weinstein: ‘Misbruik mijn woorden niet’

Weinstein, out. In een wanhopige poging van de gevallen Hollywood-regisseur zich te verdedigen tegen alle beschuldigingen van seksueel misbruik, hebben hij en zijn team advocaten oude quotes van actrices Meryl Streep en Jennifer Lawrence aangehaald die zouden bevestigen dat de aanklachten tegen zijn persoon en bedrijf niet waar zijn. Hij vroeg daarop een rechter in New York aanklachten van zes vrouwen te seponeren.

Hoewel beide actrices in het verleden hebben gezegd dat Weinstein hen niet persoonlijk heeft misbruikt, zijn de twee allesbehalve blij met nieuws dat hun woorden zijn opgenomen in het juridisch verweer van de oud-studiobaas.

Vals bewijs

Oscarwinnares Meryl Streep, die achter de vrouwen van de #MeToo-beweging staat, laat weten het er niet bij te zitten en gaf een fel statement. “De advocaten van Harvey Weinstein misbruiken mijn woorden: dat ik nooit seksueel of fysiek belaagd ben door hem tijdens onze samenwerking wil niet zeggen dat hij veel ANDERE vrouwen niet heeft misbruikt. Dit aanhalen als bewijs is zielig en roofzuchtig.”

Lawrence benadrukte de woorden van Streep met een eigen statement. “Harvey Weinstein en zijn bedrijf gaan door met dat wat ze altijd hebben gedaan: het uit de context plaatsen van zaken en ze gebruiken voor hun eigen voordeel. Dit is wat predators (een organisme dat zijn prooi actief bejaagt om deze te doden, red.) doen, en dat moet stoppen.”

De actrice kondigde vorige week aan tijdelijk vrijaf te nemen van haar werk om zich bezig te houden met maatschappelijke problemen. Ze zei daarover: “Ik ga werken met een organisatie die onderdeel is van Represent.Us, om te proberen jongeren meer betrokken te krijgen bij politiek op een lokaal niveau.”

Dwangsituatie

De rechtszaak die Weinstein en zijn juridische team momenteel aanspannen, is tegen slechts één van de velen aanklachten. Het gaat in dit geval om de aanklacht van zes vrouwen die hierin onder meer spreken over het toebrengen van lichamelijk letsel en een dwangsituatie. De zes vrouwen zijn  Louisette Geiss, Katherine Kendall, Zoe Brock, Sarah Ann Masse, Melissa Sagemiller en Nannette Klatt.

De eerste beschuldigingen tegen Weinstein volgden in oktober na ontmantelende berichtgeving over seksuele intimidatie in The New York Times. Weinstein ontkent tot op heden dat hij geen seks zonder instemming van vrouwen had gehad.

Foto: Shutterstock

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.