De serie die je móét kijken deze zomer: Mr. Robot seizoen 2

Nu aan het lezen

De serie die je móét kijken deze zomer: Mr. Robot seizoen 2

De serie die je móét kijken deze zomer: Mr. Robot seizoen 2

Ik kijk enorm veel series. Van de populairste Netflix-producties tot enkele Amerikaanse crimeseries die het hele jaar doorlopen. Maar er zijn slechts een paar series die ik meteen moet zien zodra er een aflevering op de Amerikaanse tv is uitgezonden. Enkele jaren geleden was dat bijvoorbeeld Dexter, de afgelopen jaren Person of Interest. En sinds afgelopen zomer: Mr. Robot.

En als fan ben ik dan ook enorm blij dat op 13 juli het tweede seizoen begint van deze fantastisch serie. 10 nieuwe afleveringen oftewel: 10 weken achter elkaar waarin ik thuis op de bank zitten verkies boven een avondje op het terras of in de tuin. Je moet immers prioriteiten stellen in het leven.

Hacken

Als je de serie nog niet gezien hebt vraag je je misschien af wat hem dan zo goed maakt. Om te beginnen: Mr. Robot is de eerste serie ooit waarin hackers voorkomen en het hacken ook echt realistisch is. Er is zelfs een scene waarin een smartphone wordt gehackt en je de hacker in kwestie elke stap van het proces ziet doorlopen, inclusief meldingen die vragen om bevestiging.

Het zijn een stuk of tien stappen en het kost gewoon serieus een minuut zendtijd. In elke andere serie of film was de hack automatisch draadloos in 3 seconden uitgevoerd en in montage ook nog eens voorzien van wat hoge piepgeluidjes.

Maar het is meer dan dat: de serie is ontzettend mooi gefilmd en gemonteerd en vooral de rol van hoofdpersoon Elliot wordt fantastisch neergezet door acteur Rami Malek. De hacker is eenzaam en heeft een drugsprobleem en hij sluit zich aan het begin van de serie aan bij hackerscollectief fsociety. Mr. Robot is de baas van het hackerscollectief en de grote vraag die je het hele seizoen bezig houdt, is: wie is Mr. Robot?

13 juli

Die vraag wordt uiteindelijk beantwoordt. Dat geeft je als kijker closure, maar de vraag is natuurlijk vooral: hoe zorgen de makers van de serie ervoor dat seizoen 2 net zo spannend wordt? Dat gaan we meemaken vanaf 13 juli!

Wat de makers sowieso al verklapt hebben tijdens een sessie op SXSW waar ik bij was, is dat privacy en encryptie een belangrijk onderdeel vormen van het verhaal in seizoen 2. Een onderwerp wat de afgelopen tijd ontzettend veel in het nieuws was en daarmee is de serie razend actueel.

Mocht je je nu afvragen of de serie wel leuk is als je niet zoveel weten van technologie: ja. Uiteindelijk gaat het verhaal namelijk – zoals elke serie – over de personages, over hun levens en over hun problemen En juist doordat alles zo realistisch is neergezet is het een serie die ontzettend goed aansluit bij dingen die spelen op dat vlak in onze huidige maatschappij, zonder dat je hoeft te snappen hoe het allemaal precies werkt. Het hacken is slechts een middel voor een goed verhaal.

Hoe te bekijken

Het eerste seizoen van Mr. Robot is begin dit jaar uitgezonden door de VPRO. De kans is groot dat zij ook seizoen 2 gaan uitzenden, maar pas maanden nadat het op de Amerikaanse tv is uitgezonden. Dus als je seizoen 1 wilt bekijken of meteen deze zomer seizoen 2 wilt volgen, zul je je moeten wenden tot illegalere middelen. Dat sluit natuurlijk perfect aan bij een serie over hackers…

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.