Onderzoek bewijst: Succesvolle relaties hebben dit met elkaar gemeen

Nu aan het lezen

Onderzoek wijst uit dat elke succesvolle relatie succesvol is vanwege dezelfde redenen

Onderzoek wijst uit dat elke succesvolle relatie succesvol is vanwege dezelfde redenen

Als mensheid zijn we bijna af. We weten waarom bananen krom zijn, hoe het komt dat eetgeluiden zo irritant zijn (misofonie!) en hoe het kan dat een bekende freelance schrijver in New York rond komt van het schrijven van één column per week – ja Carrie Bradshaw ik heb het over jou. Waarom snappen we dan nog steeds niet wat een relatie goed maakt?

Het voor de hand liggende antwoord is de liefde: gekmakend, tergend fijn, zenuwslopend en wetenschappelijk maar lastig in te delen. Want is liefde een kwestie van chemische stofjes of komt hier hogere wiskunde aan te pas?

Liefdesgids

Dankzij het internet ontdekte een knappe (bijna getrouwde) kop wat goede relaties ‘goed’ maakt. Oftewel: wanneer bevindt je je in een duurzame, steady, fijne, liefdevolle (mogen we al een teiltje?) en bij tijd en wijle moeilijke relatie. Zo een waarbij je elkaars nukken kent én respecteert.

Een redacteur van Quartz plaatste een week voor zijn bruiloft de oproep aan iedereen die ooit langer getrouwd  was geweest dan 10 jaar met hem hun lessen te delen. Wat werkt voor jou en je partner? En als je gescheiden bent: wat werkte er juist niet?

Zo’n 1500 mensen reageerden, waardoor het de redacteur twee weken kostte om ze uit te kammen maar het is hem gelukt. Het internet geeft antwoord op één van onze belangrijkste levensvragen: wat hebben succesvolle relaties gemeen? Een greep uit de lessen, de rest kan je zelf lezen in dit razend interessante artikel van Quartz.

Komen ze.

1. Heb realistische verwachtingen over relaties en romantiek

Misschien wel de grootste misser van een gelukkige relatie is denken dat het een ritje is in ponypark Slagharen. Ervaringsdeskundige Paula legt uit dat het hebben van hoge verwachtingen steevast zal zorgen voor teleurstellingen en een relatie van korte duur. Zodra de eerste vonken zijn verdwenen, doemt er onherroepelijk een ‘ehhhhhh’ gevoel op dat je doet denken dat je relatie kapot is. Nee, zegt Paula, dat is normaal! En belangrijker: het ritje volhouden is het helemaal waard omdat ook dat zal veranderen. Over een dag, een week of misschien wel langer kijk je naar diegene met een gigantische puppy-uitdrukking en een hart dat lijkt te exploderen van liefde. Ah, that’s amore.

Echte liefde, zo blijkt uit dit onderzoek is een keuze. Het is een constante verbintenis aan een persoon ongeacht de huidige omstandigheden. Het is een verbinding met iemand waarvan je begrijpt dat diegene je niet altijd gelukkig gaat maken – en dat ook niet hoeft – en een persoon die op jou zal leunen van moment tot moment net zoals jij dat bij hen zal doen.

2. Niet communicatie maar respect is de sleutel van een gelukkige relatie

Terwijl de betreffende redacteur door zijn reacties spitte, viel hem iets op. Mensen die een scheiding hadden gehad of maximaal 15 jaar een relatie hadden, spraken het meest over hoe communicatie het meest belangrijke was van een relatie. Je kent het wel: praat vaak, open en oven alles. Ook als het pijn doet. Maar ben je op zoek naar een echt duurzame relatie – zo een van 20, 30 of 40 jaar en langer – dan was de belangrijkste factor ‘respect’.

Zonder respect – dat hand in hand gaat met vertrouwen – zal je onvermijdelijk elkaars intenties in twijfel trekken. je zal elkaars keuzes beoordelen en zal de neiging hebben je te verbergen uit angst voor kritiek. Het begin van het einde, zo blijkt.

Volgens mensen met een langdurige relatie ziet het hebben van een respectvolle relatie er op de volgende manier uit: praat niet slecht over de ander achter zijn of haar rug om (heb je een probleem met diegene, zeg het dan), respecteer elkaars hobbies, interesses en mening. Feit dat jij iets op een andere manier doet, wil niet zeggen dat dat ook beter is. En last but not least: heb geen geheimen voor elkaar. Onkuise gedachten over de postbode? Lach er samen om. Komt die open communicatie toch nog van pas.

3. Laat elkaar ademen

Alles samen doen, werkt voor sommige symbiotische koppels. Anderen zijn erbij gebaat een gelukkig individu te zijn. Bij deze les hoort ook het vermaarde ‘verander de ander niet’. Een gelukkige en gezonde relatie zo blijkt, vereist twee gezonde en gelukkige individuen. Dat zijn twee mensen met een eigen identiteit, eigen interesses, perspectieven en tijd. Hoe je dit doet? Geef elkaar ruimte.

Hier wordt het verrassend. Uit de inzendingen bleek dat being apart together het beste werkt. Denk aan aparte bankrekeningen, aparte credit cards, aparte vrienden, hobbies en zelfs incidentele aparte vakanties, bedden of badkamers.  Mag je dan nooit meer jaloers zijn? Heus wel, maar laat het niet in de weg zitten van je partners vrijheid. Dat jij laag in zelfvertrouwen zit, wil niet zeggen dat je de ander in een hokje moet houden. Het idee: als de ander uitgaat, ontdekt diegene dat het daar leuker is, heeft meer te maken met onze eigen waardigheid dan de ander.

Wonderschone liefde

Dit zijn slechts drie van de dertien levenslessen die 1500 gewone mensen deelden. Een greep uit de andere tips: waardeer en erken het belang van seks, blijf je best doen voor elkaar en wordt goed in het vergeven van de ander. Proost op de wonderschone liefde (en het keihard werken aan een relatie die alleen dan wonderschoon blijft).

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.