Dit zijn de grote winnaars van de 90e editie van de Oscars

Nu aan het lezen

Dit zijn de grote winnaars van de 90e editie van de Oscars

Dit zijn de grote winnaars van de 90e editie van de Oscars

In de nacht van zondag op maandag werden de Oscars voor de 90e keer uitgereikt in Amerika. Wie deze show volledig wilde zien, zat natuurlijk aan de buis gekluisterd. Maar niet getreurd als je gewoon lag te slapen tijdens deze uitreiking. Je kunt vandaag een samenvatting zien op Net5, maar wij zetten de hoogtepunten alvast voor jou op een rijtje.

Grote winnaars

De grote winnaar van deze Oscars is The Shape of Water, deze film is uitgeroepen tot beste film en won wel vier Oscars. Niet heel verrassend dat de film goed zou scoren, aangezien deze voor maar liefst 13 Oscars genomineerd was. De film won een Oscar voor beste film, beste regie, beste originele muziek en beste productiedesign.

Andere films die in de prijzen vielen, waren:

Dunkirk

De film over de Slag om Duinkerke was genomineerd voor acht Oscars en won er uiteindelijk drie. Deze waren voor beste montage, beste geluid en beste geluidseffecten.

Darkest Hour

Gary Oldman kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn vertolking van Winston Churchill. Daarnaast kreeg de film een oscar voor beste make-up en haarstyling.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Francis McDormand won de Oscar voor beste actrice en Sam Rockwell mocht het beeldje voor beste mannelijke bijrol in ontvangst nemen. In deze film speelt hij een rascistische, homofobe politieagent. Dit was de eerste Oscar ooit die hij won.

Coco

Disney-Pixars animiatiefilm Coco won twee Oscars. Deze waren voor beste animatiefilm en beste nummer.

Blade Runner 2049

Blade Runner mocht twee prijzen in ontvangst nemen, namelijk de Oscar voor beste cinematografie en voor beste visuele effecten.

Geen Nederlandse winnaars

Er waren dit jaar twee Nederlanders genomineerd voor een Oscar. De Nederlandse make-up artiest Arjen Tuiten werd genomineerd voor beste make-up en haarstyling voor de film Wonder. Ook Hoyte van Hoytema werd genomineerd voor zijn camerawerk voor Dunkirk. Helaas gingen de Nederlanders beiden met lege handen naar huis.

Dankspeech in gebarentaal

Een bijzonder moment was de dankspeech van Rachel Shenton. Zij kreeg een Oscar voor de korte film Silent Child en had aan de 6-jarige hoofdrolspeelster beloofd dat ze de speech in gebarentaal zou doen.

Fotocredits: Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.