Het vragen om een doggybag in restaurant wordt iets normaler - Vance

Nu aan het lezen

Het vragen om een doggybag in restaurant wordt iets normaler

Het vragen om een doggybag in restaurant wordt iets normaler

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je gaat eten in een restaurant en kiest voor een voor-, hoofd- én nagerecht. Of het voorgerecht was zo om van te smullen, dat je het hoofdgerecht niet meer helemaal op kon. Nu is het zo dat je in een restaurant niet per se je bordje helemaal leeg hoeft te eten natuurlijk. Maar zonde is het wel. De restjes worden namelijk gewoon weggegooid. En het vragen om een doggybag, ofwel het meenemen van deze restjes, was toch vaak een beetje gênant.

Daar begint nu langzaamaan een beetje verandering in te komen. Uit cijfers van een onderzoek van Natuur & Milieu bijkt dat het steeds normaler om het overgebleven eten mee te nemen in een doggybag. Gelukkig maar. Want op deze manier wordt er veel minder voedsel verspilt. Slim is het trouwens ook: je kunt de restjes de volgende dag als heerlijke lunch opeten.

Uit het onderzoek blijkt dat 44 procent van de ondervraagden het gênant vinden om een doggybag te vragen in een restaurant. Dat is iets minder dan in 2014, toen meer dan de helft aangaf dit liever niet te doen. Het lijkt erop dat het vragen om een doggybag hier langzaam steeds meer ingeburgerd raakt. Zo gaf 41 procent van de respondenten aan dat het hen wel eens aangeboden wordt om de rest van het eten mee te nemen.

Voedselverspilling

In landen als de Verenigde Staten is het juist heel normaal om de restjes eten mee te nemen. Natuur & Milieu wil er met campagnes voor zorgen dat dit ook in Nederland normaal gaat worden om voedselverspilling tegen te gaan.

In de horeca wordt elk jaar 55.000 ton voedsel verspilt, dat staat gelijk aan 83 miljoen borden met eten. Zonde dus! De organisatie roept mensen die uit eten gaan daarom op om een doggybag te vragen in restaurants. Wil je meer doen om voedselverspilling tegen te gaan? Bekijk dan eens dit artikel met 4 apps tegen voedselverspilling.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.