Frankrijk verbiedt verplicht mailen na werktijd: Dit zijn de voordelen

Nu aan het lezen

Frankrijk verbiedt verplicht mailen na werktijd: Dit zijn de voordelen

Frankrijk verbiedt verplicht mailen na werktijd: Dit zijn de voordelen

Klap jij na werktijd nog vaak éven je laptop open? Is je treinreis zo ongeveer gemaakt om alvast even wat research te doen voor de werkdag begint? In Frankrijk zijn werknemers klaar met de stiekeme overuren: zij hebben het recht gekregen werkmails te negeren buiten officiële werkuren. Dat is pas lekker thuiskomen!

Met de nieuwe wet moet tegemoet worden gekomen aan de momenten van rust die iedereen nodig heeft. “De maatregelen zijn gemaakt om balans tussen werk, familie en een persoonlijk leven te garanderen en respecteren”, aldus het ministerie van Arbeid.

Zwartwerken

De regels zorgen ervoor dat bedrijven met 50 of meer werknemers nieuwe richtlijnen voor een ‘out of office’-mail bespreken. Franse vakbonden pleiten al langer voor een ‘disconnect-regel’. Volgens de belangenbehartigers hebben alle technologische mogelijkheden een ‘explosie van zwartwerk’ veroorzaakt. Kwalijk en noodzakelijk om tegen te gaan.

Woon je nu niet in Frankrijk en log je (net zoals ik) vaak toch nog éven in je werkmail? Think again, de voordelen van een sterke scheiding tussen werk en privé zijn echt enorm. Ben je ZZP’er? Dan ben je nog meer gebaat bij het stellen van werkuren.

1. Productiviteit

Zeg eens eerlijk: hoeveel werk jij als je de hele dag voor je hebt? Juist. Wat bij mij goed werkt is een beetje tijdsdruk en een deadline. Limieten zijn niet voor niets gesteld: voor eeuwig werken, werkt niet. Door jezelf een paar uur te geven voor een klus (en bijvoorbeeld te belonen wanneer je dit ook daadwerkelijk af hebt).

2. Creativiteit

Je beste ideeën ontstaan als je het meest relaxed bent in de ‘vrije’ denkmodus bent. Hoewel andere omstandigheden adrenaline veroorzaken waardoor je deadlines kan halen, is het niet de beste motor achter je creativiteit.

3. Evaluatie

Relaxen en ontspanning staat je niet alleen toe een Netflix-serie te bingen, te sporten of hamburgers op de bank te eten, maar ook je prestaties te evalueren. Hoe gaat het met jou en je carrière? Wat is er uit balans? Antwoorden vinden hierop is een stuk makkelijker als je in je snuggy op de bank ligt dan gestrest op de fiets van en naar werk.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.