Nu aan het lezen
Het verschil tussen mannen en vrouwen is anno 2018 nog steeds behoorlijk zichtbaar. Dat betekent dat de gender gap nog steeds aanwezig is. En ondanks dat er wel steeds meer veranderingen komen, zoals meer vrouwelijke superhelden, hebben we toch nog even de tijd nodig om dit kloof te dichten. Als we de voorspellingen moeten geloven, gaat het nog 61 jaar duren voordat dit gat helemaal gedicht is.
Het World Economic Forum bracht het jaarlijkse rapport uit, waaruit blijkt dat er nog een hoop te winnen valt. Na de 61 jaar zou het verschil helemaal verdwenen zijn, op voorwaarde dat de vooruitgang in hetzelfde tempo door blijft gaan. Dat betekent wel dat de gender gap in West-Europa het kleinste is van de hele wereld. Wereldwijd zou het 108 jaar duren voordat de kloof helemaal verdwenen is.
In het Global Gender Gap rapport worden alle landen gerangschikt op gezondheid, politieke emancipatie, economische participatie en educatie. Als we naar deze lijst kijken, staat Nederland op nummer 27. Op nummer één staat IJsland, gevolgd door Noorwegen en Zweden.
Uit het rapport blijkt dat we het in Nederland best goed doen, we zijn namelijk vijf plekken gestegen. Veranderingen die daaruit te zien zijn, is dat vrouwen meer zijn gaan verdienen. Ook is er vooruitgang te zien op het gebied van arbeidsparticipatie.
In Nederland is de kloof tussen man en vrouw voor 75 procent gedicht, dat gaat dus zeker de goede kant op. Punten waar Nederland nog op kan verbeteren, is bijvoorbeeld het aantal vrouwen in de politiek. Dit aantal is nog steeds erg laag, en niet alleen in Nederland.
De index laat zien dat er nog kansen liggen voor vrouwen in de techniek. In Nederland is 27,5 procent van het R&D personeel vrouw, tegenover 72,5 procent man. Ook het aantal afgestudeerde vrouwen in technische richtingen zoals ICT, engineering, fabricage, bouw, natuurkunde, wiskunde en statistiek zijn erg laag. Juist hier zouden vrouwen een groot verschil kunnen maken.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.