Vrouwelijke superhelden geven meisjes meer zelfvertrouwen - Vance

Nu aan het lezen

Vrouwelijke superhelden geven meisjes meer zelfvertrouwen

Vrouwelijke superhelden geven meisjes meer zelfvertrouwen

Hoewel de meeste superhelden toch altijd mannelijk zijn, lijkt daar langzamerhand verandering in te komen. En dat is maar goed ook. Want uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke superhelden als Wonder Woman, een boost voor het zelfvertrouwen van meisjes kan zijn. Kom maar door dus, met die vrouwelijke superhelden!

Onderzoek

Voor het onderzoek deden 2.431 jongens en meisjes mee in de leeftijd van 5 tot 19 jaar. Daaruit bleek dat zowel de meisjes als de jongens liever meer vrouwelijke superhelden in sci-fi en superhelden series en films willen zien. Maar dat was niet het enige wat uit het onderzoek kwam. Ook bleek namelijk dat meisjes zich zelfverzekerder voelen na het zien van een superheld die op hen lijkt.

Personages als Wonder Woman, Captain Marvel, Prinses Leia en Docter in Docter Who zorgen er dus voor dat jonge meisjes een boost aan zelfvertrouwen krijgen.

Sarah Barnett, voorzitter van de Amerikaanse BBC, zei al eens in een statement: “Als je haar niet kunt zien, kun je haar ook niet zijn.” Ze geeft aan dat het tijd is om hier verandering in te brengen om de volgende generatie vrouwen zich sterker te laten voelen.

Gender gap

Uit de het onderzoek bleek ook dat het vertonen van voornamelijk mannelijke superhelden, ervoor kan zorgen dat er een gender gap ontstaat. Eén op de drie tieners gaf aan dat vrouwen minder kansen hebben dan mannen om een leider te worden.

Daarnaast bleek dat de meisjes die meededen aan het onderzoek zich een stuk minder snel als zelfverzekerd, stoer of gehoord beschrijven vergeleken met de jongens. Juist daarom is het belangrijk voor meisjes om ook zelfverzekerde en stoere vrouwelijke superhelden te zien. Dat maakt de meisjes een stuk gemotiveerder.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.