Je hoeft echt geen coeliakie te hebben om gevoelig te zijn voor gluten

Nu aan het lezen

Je hoeft echt geen coeliakie te hebben om gevoelig te zijn voor gluten

Je hoeft echt geen coeliakie te hebben om gevoelig te zijn voor gluten

Toen brood opeens de duivel bleek en pasta zijn kleine slaafje, was ik de eerste om het lot van deze heerlijke voedingsproducten te verdedigen.

Gluten-intolerantie is een kwaal van mensen met coeliakie zoals mijn vriendin die zelfs bij een kruimeltje brood onwel wordt – niet van fitboys- en girls die gruwelen bij de gedachten van een koolhydraatje te veel.

Verandering

Ik ben veranderd, en hoe. Ik merkte namelijk dat mijn buik een stuk minder opgeblazen was toen ik boterhammen links liet staan en het verving voor een goedgevulde salade. De soms pijnlijke steken en energiedips na ongeveer elke maaltijd bestaande uit heerlijk knapperig brood en zachte pasta zijn weg.

Glutenvrije granen zoals aardappelen en quinoa zijn meer welkom, ook al schaam ik me haast omdat ik dan in het eerder vervloekte kader ‘fitgirl’ zou passen. Als een boer met kiespijn zeg ik dan inderdaad een ‘quinoakut’ te zijn. Ha. ha.

Onderzoek

Een nieuw onderzoek geeft me iets meer ondersteuning buiten een gluten ‘gevoelletje’.

Onderzoekers van Columbia University vertellen waarom bepaalde graanproducten intern ongemak veroorzaken bij sommige mensen, zelfs als ze niet lijden aan de erkende medische aandoening.

Deze overgevoeligheid, dat niet in het kader coeliakie valt, kan binnenkort zelfs worden getest door doktoren, vermoeden de onderzoekers. Tot nu toe is er nog geen diagnose voor.

Hoofdonderzoeker Armin Alaedini legt uit dat niet iedereen met een licht ongemak na het eten van een tarweproduct ook overgevoelig is voor gluten. Andere redenen zijn dat koolhydraatrijke een korte stijging en daaropvolgende daling kunnen veroorzaken door bloedsuiker levels, hierdoor kan iemand buitengewoon moe zijn.

Hij hoopt dat er met de uitkomsten van het onderzoek een test komt dat het onderscheid kan maken tussen tarwe gevoeligheid en een breed scala aan ongemakken.

Nep dieet

“Ik hoop dat dit resulteert in grotere erkenning van deze specifieke aandoening”, aldus Alaedini. “Wat wij onderzoeken kan hulp bieden aan individuen die echt kunnen profiteren van een doelgerichte behandelingsstrategie.”

En die test is zeer nodig. Niet alleen om het helpt onderscheid te maken tussen coeliakie, glutenallergie en andere aandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), maar ook om mijn bovenstaande frustraties te legitimeren doordat doktoren er een behandeling voor hebben.

“Een glutenvrij dieet wordt soms afgeschilderd als een nep dieet. Dat klopt niet, aldus Dr. Christina Tennyson tegen The Huffington Post. Zij heeft goede hoop dat dit onderzoek zal helpen om de publieke opinie te veranderen.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.